Харви Вајнстин оптужен за силовање

Филмски продуцент Харви Вајнстин напушта полицију Image copyright Reuters
Натпис на слици Вајнстин је изведен из полиције са лисицама на рукама

Холивудског продуцента Харвија Вајнстина оптужиле су две жене у Њујорку за силовање и неколико других дела сексуалног злостављања. Вајнстин се предао полицији.

Више десетина жена је навело да их је шездесетшестогодишњи Вајнстин сексуално узнемиравао, а међу овим отужбама је и она за силовање.

Вајнстин је негирао да је практиковао секс без пристанка, а ово су прве званичне оптужбе против њега.

У изјави њујоршке полиције стоји да је Вајнстин „ухапшен и оптужен за силовање, сексуално злостављање и недолично понашање у два одвојена случаја".

Полиција се захваљује „храбрим женама које су иступиле у јавност и захтевале правду". Детаљи оптужнице и информација о томе ко је поднео тужбу нису објављени.

Оптужбе против Вајнстина покренуле су покрет #МеТоо, чији је циљ био привлачење пажње на огромно присуство случајева сексуалног злостављања и напаствовања.

Ево како изгледа сексуално злостављање

Кански фестивал уводи промене

Национални СОС телефон звони у празно

Ко је оптужио Вајнстина?

Више десетина жена оптужило је Вајнстина за сексуално узнемиравање и напаствовање, а неке су навеле и да су силоване.

Међу познатијим су глумице Кејт Бекинсел, Лизет Ентони и Гвинет Палтроу.

Натпис на слици Анђелина Џоли, Гвинет Палтроу и Кара Делавин су иступиле у јавност

Глумица Ешли Џад тужи Вајнстина, тврдећи да јој је каријера претрпела последице након што је одбила његове позиве за сексуални однос.

Један од случајева је ситуација у којој је Вајнстин физички насрнуо на италијанску манекенку, Амбру Батилану 2015. године.

Истражитељи су одлучили да не подигну оптужницу, иако постоји аудио снимак у коме Вајнстин признаје да је додиривао њене груди и обећао да то неће понављати.

Тужиоци у Лос Анђелесу поново пролазе кроз доказе у неколико случајева у којима жртве тврде да их је Вајнстин напаствовао.

И лондонска полиција истражује неколико случајева сексуалног напаствовања, у којима је Вајнстин наведен као починитељ.

Шта се десило филмском продуценту?

Ове оптужбе су уништиле његову каријеру.

Image copyright Reuters

Прошле године добио је отказ у фирми Вајнстин компани, коју је основао, после чега је ова компанија поднела захтев за банкрот.

Већина утицајних људи у Холивуду је осудила његово понашање, а Америчка филмска академија га је избацила из чланства.

Како су биле реакције на ову вест?

Неке од жена које су оптужиле Вајнстина поздравиле су званично подизање оптужнице.

Глумица Роуз Мек Гоуван написала је да су многе жене престале да се надају да ће он икада бити позван на одговорност.

„Пре двадесет година, заклела сам се да ћу исправити ову неправду. Данас смо један корак ближе правди", рекла је ова глумица.

Италијанска глумица Асја Арђенто, која тврди да ју је Вајнстин напаствовао деведесетих, написала је на Твитеру само „бум!".

Случај Вајнстина и #МеТоо

Кампања #МеТоо против сексуалног злостављања и напаствовања преплавила је Холивуд прошле јесени, након што су објављене оптужбе против Вајнстина.

Покрет је инициран твитом глумице Алисе Милано, која је позвала да све жене које је прате да напишу „ме тоо" ако их је неко злостављао или напаствовао.

У јануару је више од 300 глумица, списатељица и редитељки покренуло пројекат Time's Up (Време је), у оквиру кога су скупиле 21 милион долара за месец дана за судске трошкове жена које су претрпеле злостављање, напаствовање или узнемиравање на послу.

Велики број познатих мушкараца из индустрије забаве је, након појављивања вести о Вајнстину, оптужено за исто. Последњи у низу је Морган Фримен.

Више о овој причи