Министар тражи да МИ5 објави имена 20 000 Британаца осумњичених за тероризам

Саџид Џавид

Аутор фотографије, PA

Потпис испод фотографије,

Саџид Џавид уводи новине у борби против тероризма

Британски министар полиције Саџид Џавид припремио је план који предвиђа да тајна служба МИ5 скине ознаку тајности са листе британских грађана за које се сумња да су симпатизери терориста.

На листи су имена око 20 000 људи.

Џавид ће данас одржати говор у коме ће најавити ревизију стратегије борбе против тероризма у Британији.

Очекује се да ће министар најавити елиминацију „безбедних места" које користе насилни екстремисти.

Џавид ће у свом првом говору од ступања на дужност предложити бржу и ширу размену информација између безбедносних служби, приватног сектора и других партнера.

То укључује ефикаснији систем узбуњивања кад је реч о сумњивим набавкама, појачано обезбеђивање јавних скупова и заштиту виталних инфраструктурних објеката.

Влада тражи да предузећа која уоче сумњиве трансакције - као што је складиштење опасних хемикалија или чудно понашање приликом изнајмљивања возила - одмах о томе обавесте надлежне.

Ово је одраз забринутости због све краћег временског размака између планирања и извршења терористичког чина.

Међу осталим предлозима су повећане казне за неке категорије кривичних дела, ажурирање информација о сумњивим лицима и нови приступ у сузбијању десничарског екстремизма.

Министар Џавид ће у говору нагласити да су присталице Исламске државе и десни ектремисти „сличнији него што им се чини".

„И једни и други експлоатишу људске невоље, изврћу чињенице и подривају вредности које нас повезују", пише у нацрту говора.

Током викенда је „процурило" да службе безбедности очекују да степен „високе опасности" од тероризма остане на снази још две године и процењују да расте ризик од десничарског ектремизма.

Џавид је у недељу потврдио да ће службе безбедности запослити још 2 000 људи како би се ефикасније бориле против тероризма.

„Претња од терористичких напада ми је прва брига и нешто што стално имам на уму", рекао је он у интервјуу за ББЦ телевизију.