Светско првенство 2018: „Сигурни простор“ за руске ЛГБТ навијаче затворен

Марш геј активиста у Москви Image copyright AFP
Натпис на слици Хомосексуалност је декриминализована у Русији, али су предрасуде јаке

Организација која је омогућила „сигуран простор" припадницима ЛГБТ заједнице и других мањинских група, који желе да прате Светско првенство, тврди да је избачена из својих просторија пре почетка овог такмичења.

Кућа различитости је требало да се отвори пре почетка турнира.

Циљ ове инцијативе је био да се обезбеди простор љубитељима фудбала, који се изјашњавају као хомосексуалци или нису припадници беле расе.

Али су власници зграде у последњем тренутку избацили организаторе из простора и раскинули с њима уговор.

„Рекли су нам да напустимо овај простор веома нељубазним тоном, искључили су нам струју и ништа нам нису рекли даље", изјавио је припадник ове организације за ББЦ.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionУ великој Русији живи само 70.000 људи црне боје коже.

Међународна мрежа Фудбал против расизма у Европи (ФАРЕ), која је подржала ову иницијативу, сумња је овај потез политички мотивисан.

То је „политички напад који показује како најјаче конзервативне политичке снаге у Русији не желе да воде разговор о људским правима", изјавио је директор ове организације Пијара Повар.

Указао је на дугу праксу гушења група које се баве људским правима или је над њима вршен притисак због нових закона уведених у Русији, поготову у Санкт Петербургу.

У међувремену нови простор је пронађен и отворен у суботу.

Image copyright Getty Images

Хомосексуалност је декриминализована у Русији 1993, али су предрасуде против припадника ЛГБТ заједнице и даље снажне.

Пре пет година руска Дума је усвојила закон којим се „пропаганда нетрадиционалних сексуалних веза међу малолетницима" сматра кривичним делом.

ФИФА, која сарађује с организацијом ФАРЕ, контактирала је власти у Санкт Петербургу како би се нашло ново решење за простор и изразила „жаљење" због овог инцидента.

У Москви је отворена Кућа различитости и већ је неколико догађаја организовано ту.

У простору се налазе изложба посвећена фудбалу, организовано је гледање утакмица, дискусије, састанци с руским навијачима, стоји у изјави ФАРЕ.

Простор је отворен Русима и другим навијачима сваког дана током трајања Светског првенства.

Више о овој причи