Коко, женка гориле која је говорила знаковним језиком, више није са нама

Архивска фотографија Френсин Петерсон (лево) са горилом Коко и Џун Монро, преводитељком за глуве (десно). Image copyright Getty Images
Натпис на слици Инструктори су обучили Коко да користи једну верзију америчког знаковног језика

Горила Коко, која је, како се тврди, могла да покаже шта мисли и осећа користећи више од 1,000 знакова рукама, умрла је у Калифорнији у 46. години.

Инструктори су је подучили једној од верзија америчког знаковног говора и показали да их је користила да покаже своје мисли и осећања.

Психилошкиња за животиње Франсин Патерсон је документовала све што је ова женка гориле могла да изведе, укључујући и то да је разумевала и неке речи на енглеском језику.

Усвојила је неколико кућних љубимаца којима је давала имена, међу њима и маче које је звала Ол Бол (Лоптица).

„Коко, горила позната по изузетном коришћењу знаковног језика и као главна амбасадорка своје угрожене врсте - преминула је у среду ујутру у сну у 46. години", пише у саопштењу Фондације за гориле.

„Коко је обележила и дирнула животе милиона као амбасадорка за све гориле и икона комуникације и емпатије међу врстама. Била је вољена и свима ће недостајати."

Ова женка, чији је коефицијент интелигенције био између 75 и 95, могла је да разуме око 2,000 речи говорног енглеског језика. Просечан коефицијент интелигенције људи на бројним тестовима је 100, а већина достиже резултате између 85 и 115.

Коко је рођена у Зоолошком врту у Сан Франциску 1971. Др Патерсон је почела да ради са њом већ следеће године и научила је знаковном језику, саопштила је фондација.

Међутим, неки научници су довели у сумњу распон комуникативних вештина ове гориле.

Умрла је најстарија орангутанка са Суматре

Једној од пет животиња прети истребљење

Без обзира на сумње, Коко је била звезда бројних документараца, а њене слике красиле су бројне насловнице, међу њима и магазина Национална географија.

Поопуларност је стекла и великом бригом коју је показивала према мачкама.

Њено омиљено безрепо маче Ол Бол побегло је из врта 1984. године. Када је откривено да су га прегазила кола, др Патерсон је писала да је Коко показала тугу и жалост.

Коко је већи део живота провела у склоништу Фондације за гориле у Калифорнији.

Снимљена је и како се дружи са покојним глумцем Робином Вилијамсом 2001. године.

Више о овој причи