Мигранти у Европи: Италија упозорава да је Шенген „доведен у питање“

Мигранти у гуменом чамцу, запутили су се ка спасилачком броду Лајфлајн

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Италија је упозорила да ЕУ мора да има заједнички одговор на мигрантску кризу

Слободан проток људи у Европи је угрожен, ако се не пронађе решење за процес миграције, упозорио је италијански премијер.

На неформалном састанку 16 лидера у Бриселу, Ђузепе Конте позвао је да Европска унија подели терет одговорности за мигранте који су спашени у покушају да уђу илегално у ЕУ и казне за земље које одбијају да прихвате квоте.

Овај састанак дешава се пре самита ЕУ заказаног за следећу недељу.

Пре неколико дана, Италија је одбила да прихвати два брода са спашеним мигрантима у Медитерану.

У документу представљеном на разговорима, Конте је заговарао да се направе „заштитни центри за мигранте" у другим земљама ЕУ како би се ослободио притисак с Италије, која је примила преко 600.000 миграната у последње четири године.

„Ко год да стигне у Италију, стигао је у Европу... Шенген је доведен у питање", стоји у документу. Шенгенска зона у којој се не користи пасош обухвата већину земаља Европске уније и неколико других земаља.

Нова популистичка коалиција у Италији, која је формирана почетком месеца, заузела је чврст став у односу на миграције и представници нове власти су изјавили како желе да протерају пола милиона миграната.

Аутор фотографије, KARPOV

Потпис испод фотографије,

Лекари без граница указују помоћ спашеним мигрантима на броду Акваријус

Прошле недеље влада је одбила да прими 630 миграната на броду за спасавање Акваријус, који је онда преусмерен у Шпанију. Други брод Лајфлајн са 230 људи плута у међународним водама, након што су Италија и Малта одбиле да дају дозволу за пристајање.

Састанак одржан у недењу је сазвала немачка канцеларка Ангела Меркел, која је саопштила да ће у случају да самит не донесе шири договор, билатерални и трилатерални споразуми ће бити неопходни.

Такође је упозорила да је неопходно да се подели бреме одговорности у случају илегалне миграције: „Сви су одговорни за све. Кад год је то могуће неопходна су нам решења на нивоу целе Европе. Када то није могуће, желимо да окупимо оне који су спремни да пронађу заједнички оквир за сарадњу."