Фејсбук и Гугл у „сивој зони" када је приватност у питању, пише у извештају

Група људи окружена компјутерским кодом

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Приватност постаје све важнија

Фејсбук, Гугл и Мајкрософт на „неетички начин" одвраћају одвраћају кориснике од опција важних за заштиту приватности, пише у извештају Норвешке агенције за заштиту потрошача.

Истраживање се бавило подешавањима која се односе на заштиту приватности у поменутим фирмама и открило да све три фирме користе „обрасце у сивој зони".

Обрасци из сиве зоне укључују наметљива фабричка подешавања и варљиве текстове.

Ове компанијие корисницима дају „илузију да имају контролу", пише у извештају.

И Фејсбук и Гугл кажу да им је приватност јако важна.

Истраживање је урађено у априлу и мају коришћењем тестова намењених корсиницима, у време када су компаније мењале политике приватности на шта их је обавезла Општа уредба о заштити података о личности.

Илузија

Истраживање је пронашло примере:

  • Добрих пракси подешавања приватности које су сакривене и тешко доступне
  • Опције узми-или-остави
  • Наметљива фабричка подешавања са предвиђеним дужим процесом подешавања за оне кориснике који желе добру праксу заштите приватности
  • Поједина подешавања су нејасна
  • Изненадне објаве које од корисника траже да се определе за одређене опције подешавања, а не садрже кључне информације или су те информације нејасно представљене
  • Недостатак опције да се одлука одложи
  • Претње да ће налог бити избрисан или деактивиран уколико се не одаберу одређена подешавања

Фејсбук тако упозораве кориснике који желе да онемогуће препознавање лица да, уколико то учине, компанија неће моћи „да користи технологију уколико странац искористи вашу фотографифију да би се представио као ви".

У извештају се закључује да оваква подешавања кориснике остављају у илузији да имају контролу над приватношћу, док у пракси то није тако.

„Гуглова политика приватности корисицима обећава да могу лако да избришу податке, али контролна табла није лака за сналажење - више подсећа на лавиринт него на алат којим се преузима контрола", пише у извештају.

Истраживање је похвалило Мајкрософт због придавања исте важности подешавањима која су наклоњена заштити приватности и онима која то нису када је у питању процес подешавања оперативног система Виндоус 10.

„Комбинација фабричких подешавања која нису наклоњена заштити приватности и сиве зоне подешавања гура кориснике Фејсбука и Гугла и, у мањој мери, Виндоуса, ка опцијама које су мање наклоњене заштити приватности, до мере коју сматрамо неетичком", закључује се у извештају.

Одговарајући на закључке извештаја, компанија Гугл је одговорила да је више од годину дан посвећена примени Опште уредбе.

„У последњих 18 месеци, припремајући се за нову европску регулативу, предузели смо све кораке да корисницима обезбедимо транспарентност података и јасну контролу на свим нашим платформама".

У Гуглу кажу да непрекидно раде на новим решењима.

„Припремали смо се годину и по дана како би ускладили политику са Општом уредбом. Наша политика приватности је јасна, подешавања су лака за коришћење и имамо боље алате који људима омогућавају да приступе, обришу или преузму информације", одговорио је и Фејсбук.

„Видели смо извештај из Норвешке и желимо да нагласимо да смо посвеђени примени Опште уредбе", кажу из Мајкрософта за ББЦ.

Недавно након што је Општа уредба ступила на снагу у мају, активиста Макс Шремз оптужио је Фејсбук и Гугл за кршење нове регулативе.

Његова група за заштиту приватности noyb.eu тада је навела да корисници Фејсбука и ГУгла немају избора када су подешавања приватности у питању.