Грчка наредила "протеривање руских дипломата"

Грчки премијер Алексис Ципрас и руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку. Image copyright Getty Images
Натпис на слици Грчки премијер Алексис Ципрас и руски министар спољних послова Сергеј Лавров одржавали су добре односе.

Грчка је наредила протеривање двоје руских дипломата и забранила улазак за још двоје због наводног угрожавања националне безбедности, преносе грчки медији.

Грчка влада оптужила је руске званичнике да су хтели да прибаве осетљиве информације и дистрибуирају их даље.

Русија је у среду објавила да ће одговорити на исти начин - протеривањем двојице грчких дипломата, наводе медији.

То представља редак пад у дипломатским односима између Атине и Москве, међу којима је деценијама постојала блиска веза.

Србија и Британија - одлучан корак у страну

САД протерују 60 руских дипломата

Русија протерала 60 америчких дипломатa

Грчка се на тај потез одлучила усред тврдњи да су руске дипломате биле умешане у покушаје прибављања материјала који би могао да буде искоришћен за подмићивање грчких званичника, пише атински Катимерини.

Један од дипломата који ће бити протеран идентификован је као званичник руске амбасаде Виктор Јаковљев, наводи Катимерини, позивајући се на високе дипломатске изворе.

Такође, Катимерини у тексту оптужује Русију да је на неки начин покушала да се меша у осетљива државна питања, нарочито проблем имена Македоније.

Прошлог месеца Македонија и Грчка окончале су спор који је трајао 27 година тако што је бивша земља СФРЈ добила име Република Северна Македонија.

У одговору на потез Грчке портпарол руског министарства иностраних послова рекао је за АФП да ће Русија предузети реципрочне мере, „као што то иначе ради у оваквим ситуацијама".

Атина је до сада пажљиво чувала блиске односе са Москвом, а наводно се на овај неуобичајен потез одлучила усред покушаја Москве да повећа свој утицај у Грчкој.

Међутим, извор из дипломатских кругова на који се Катимерини позива додаје да Грчка и даље жели да одржи добре односе са Русијом.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Тровање Јулије Скрипаљ и њеног оца покренуло је "дипломатски рат"

Руске дипломате протеране су у марту из више од 25 земаља након што су се лидери Европске уније сагласили да је „врло вероватно да је Русија одговорна за напад нервним агенсом у Великој Британији".

Међутим, Грчка тада то није урадила.

Грчки премијер Алексис Ципрас раније је изјавио да жели да „изрази солидарност" са Великом Британијом, али да „Грчка мора да буде поступа одговорно".

Бивши руски шпијун Сергај Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су без свести на клупи у Солзберију 4. марта, након што су наводно били изложени нервним агенсом „новичок".

Бивши шпијун Скрипаљ пуштен из болнице

Јулија Скрипаљ: Не желим помоћ Русије

Још двоје Британаца је нешто касније такође отровано нервним агенсом, од чега је једна особа преминула.

Британска влада наводи да је нервни агенс који је коришћен у нападу на Скрипаља био оног типа који је Русија развијала, али руске власти негирају било какву умешаност.

Повезане теме

Више о овој причи