САД: Двадесетдеветогодишња Рускиња оптужена да је шпијун

Maria Butina

Аутор фотографије, Facebook/ Maria Butina

Америчка влада је оптужила двадесетдеветогодишњу Рускињу да делује као руска агентица, инфилтрирајући се у политичке групе.

Према извештавању америчких медија, Марија Бутина се зближила са члановима Републиканске странке и постала заговорница права на оружје.

Оптужбе нису повезане са Мулеровим питањима којима се истражује наводна умешаност Русије у председничке изборе 2016.

Бутина је наводно радила по наређењима високог званичника из Кремља.

Адвокат Марије Бутине, Роберт Дрискол, изјавио је у понедељак да његова клијенткиња „није агентица" већ само студенткиња међународних односа „која жели да искористи диплому у будућој пословној каријери".

Рекао је да су оптужбе „пренадуване" и да „нема назнака да Бутина на било који начин жели да утиче на неку политику или закон Сједињених Држава".

Дрискол је рекао да његова клијенткиња „месецима сарађивала са разним владиним телима" о оптужбама.

Бутина, која живи у Вашингтону, ухапшена је у недељу и биће задржана у затвору до саслушања планираног за среду, навело је америчко Министарство правде у изјави.

Налог за хапшење је стигао неколико сати након што се амерички председник Доналд Трамп састао са његовим руским колегом, Владимиром Путином и бранио Кремљ поводом тврдњи о умешаности Русије у предсеничке изборе 2016.

Трамп је рекао да Русија није имала разлога да се меша у гласање.

Хапшење је такође уследило након што је Министарство правде оптужило 12 руских обавештајаца за хаковање званичника Демократске странке током избора 2016.

Аутор фотографије, Maria Butina/Facebook

Потпис испод фотографије,

Марија Бутина је студирала у САД-у

За шта је оптужена?

У изјави, коју је под заклетвом дао у понедељак, ФБИ агент Кевин Хелсон је рекао да је задатак Марије Бутине био „да користи личне везе са америчким држављанима који имају утицај на америчку политику са циљем да побољша интересе Руске федерације".

Она је то урадила не обавештавајући владу САД о тим активностима, као што то налаже Закон о регистрацији страних агената, наводе тужиоци.

Бутина је настојала да се повеже са „организацијама које промовишу право на оружје", истичу у Министарству правде, без јасног навођења група или политичара.

Према писаној изјави, она је покушавала да „успостави 'везу' за представнике руске владе".

Бутина се терети да је у склопу те мисије организовала догађај којим би утицала „на ставове америчких званичника који се односе на Руску федерацију".

Она је наводно слала извештаје руској влади преко Твитер порука.

У једној од порука, руски званичник је написао Бутини: „Твоја политичка звезда се успела ка небу. Сада је битно да настави ка зениту, али да не изгори прерано."

У писаној изјави се наводи да је америчко министарство финансија сакнционисало неименованог званичника.

Аутор фотографије, Maria Butina/Facebook

Потпис испод фотографије,

Бутина је родом из Сибира

Ко је она?

Бутина, рођена у Сибиру, дошла је у Америку са студентском визом због школовања. У тужби стоји да је заправо тајно радила за владу Русије.

Основала је групу „Право да носим оружје" пре него што је дошла у Америку, а амерички медији су раније извештавали о њеној повезаности са Националним удружењем за оружје НРА, најутицајнијим лобијем у САД.

Она пориче да је сарађивала са руском владом.

Вашингтон пост пише да је радила као асистенткиња руском банкару и бившем сенатору Александру Торшину. Њега је Министарство финансија САД санкционисало у априлу.

Торшин, који је дугогодишњи члан НРА, и Бутина су посећивали догађаје које је организовала НРА почетком 2014.

Бутина је наводно посетила и Трампов изборни штаб и питала га о његовим ставовима на односе с Русијом.

„Ми се слажемо са Путином", изјавио је Трамп тада, према писању Вашингтон поста.