Како су се неки послови радили пре Гугла

Гугл прозор за претрагу
Натпис на слици Како је изгледао живот пре Гугла?

Да ли је океј да моја мачка постане веган? Како бебе тако свеже миришу? Шта је љубав?

За 20 година од када се појавио, Гугл је одговорио на многа разноврсна питања, постао глагол, а недавно је добио казну на пет милијарди долара пошто је утврђено да је компанија кришила антимонополска правила.

Неки послови у чијој основи су истраживања, значајно су се променили од када је Гугл настао, па је сада тешко замислити како су их људи обављали раније.

Ево како је било бити новинар, адвокат, библиотекар и академик пре Гугла.

Новинар

Џерет Хјуџс био је репортер Дејли поста у Северном Велсу од 1974. до 2006. године (и отац је аутора овог текста).

Image copyright Gareth Hughes
Натпис на слици Џерет Хјуџс чува исечке свих текстова

„Морао сам да пишем о разним стварима и нико није од мене тражио да знам све", каже.

„Имао сам енциклопедију, локалну библиотеку, али најбитније од свега је било познавати онога ко зна чињенице и знати оне који познају те људе. Мислим да је у сваком селу постојала бар једна особа коју сам познавао.

Имали смо библиотеку у канцеларији у Ливерпулу и у њој су се чувале све новине, све исечке, о свакој причи. Све што је било потребно о теми којом се бавите, библиотекари би пронашли и послали факсом. Били су фантастични."

Фејсбук и Гугл у „сивој зони" када је приватност у питању, пише у извештају

Због „моралне панике" зависност од видео игара поремећај

Лажне вести руше самопоуздање деце, твде посланици

И ја сам све чувао. Сећам се приче о беби рођеној километрима далеко у сред зиме, која је била величине вреће шећера. Када је стигла у болницу, нико није веровао да ће преживети.

Шест месеци након тога, када је отпуштена из болнице, писао сам о њој, а након десет година поново. Пролазио сам недавно кроз своје исечке и пронашао причу.

Видео сам да ускоро пуни 21 годину, па сам контактирао локалну пошту и рекли су ми да она живи неколико минута од моје канцеларије.

Гугл је стварно користан, али се ништа не може упоредити са личним контактима."

Адвокат

Хилари Хајлброн је адвокатица од 1972. године. Сада је чланица Брик коморе судија у Лондону и бави се трговинским правом и међународном арбитражом.

„Као почетник у адвокатури, добијате инструкције, али морате и сами да истражујете и тражите информације из правних извештаја, уџбеника и идете у библиотеку.

За нека истраживања морате да пронађете случај који води ка другом случају.

Извештаји су сада доступни онлајн - ја имам пуну полицу правних извештаја. То лепо изгледа, али ничему не служи.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Гугл помаже и адвокатима

То што су извештаји доступни на мрежи може да вам уштеди време и много су једноставнији. Ипак нема толико уштеде времена, јер је много материјала доступније него раније, па морате све да проверите. Морате да будете пажљиви.

Такође, раније нисмо могли да се рекламирамо. Градили смо добре односе са клијентима и надали се да ће нам се и убудуће обраћати за помоћ."

Библиотекар

Деценијама раније особље у Њујоршкој јавној библиотеци било је као „покретни Гугл". Прикупљали су питања од јавности и онда покушавали да пронађу одговоре из обимног материјала који им је био на располагању.

Последњих година, особље поставља фотографије картица са питањима на Инстаграм налог библиотеке.

„Где могу да пронађем сву доступну статистику о обиму пословања и новцу од продаје лешева?", питао је неко 1948. године.

Гугл 2018. године у одговору на ово питање нуди Ројтерсово истраживање о трговини лешевима у САД.

„Може ли миш да поврати?", занимало је неког 1949, из непознатих разлога.

Одговорили су да миш заиста може да поврати.

„Ако отровна змија уједе саму себе, хоће ли умрети?"

Људи су 1949. имали заиста занимљива питања у вези са животињама.

Гугл 2018. каже: нико не зна одговор са сигурношћу.

„У које време је подне?"

Одговор је у 12.

„Зашто су енглески сликари из 18. века тако често на својим портретима приказивали веверице и како им је пошло за руком да их животиње не уједу?"

Гугл каже да су жене у то време имале веверице као кућне љубимце, па је можда у томе одговор.

Академици

Џенис Јелин је докторирала раних седамдесетих година прошлог века на колеџу у Бостону. Сада је професорка историје уметности на колеџу у Масачусетсу.

„Гугл је променио све. Могу да прикупим материјал без губљења времена у музеју или библиотеци и могу да обављам свој посао много ефикасније.

Просечно време које проводим у истраживању ми је захваљујући Гуглу скраћено за 80 одсто.

Раније смо потпуно другачије радили. Ако радим на нечему и немам довољно информација, могу само да укуцам и претражим материјал у библиотеци".

Али, у библиотекама је било посебних дружења у библиотеци и у контексту развоја каријере, и у томе је била огромна вредност. Рад „на мрежи" је много изолованији.

„Има нечег лепог у томе да дан проведете окружени књигама и осталим људима. Студенти сада не граде такве односе", каже Јелин.

*Ево и одговора на питања са почетка текста:

а) Постоје помешани савети када је реч о томе да ли је разумно мачку хранити само веганским производима. Не можемо да вам дамо савет.

б) Нико не зна са сигурношћу како бебе тако лепо миришу - али то би могле да буду хемикалије из њихових знојних жлезда

в) Сами морате да је пронађете.

Више о овој причи