Пронађен нови лек за маларију - "извлачи је из скровишта"

  • Смита Мундасад
  • ББЦ здравље
комарац

Аутор фотографије, Science Photo Library

Потпис испод фотографије,

Научници су лек описали као „феноменалан подвиг".

Нови лек за лечење маларије добио је зелено светло код власти Сједињених Држава.

Лек се нарочито односи на облик маларије који се изнова враћа изазван plasmodium vivax паразитом од којег 8,5 милиона људи болује сваке године.

Тај тип маларије је веома тешко излечити јер годинама може бити скривен у јетри пре него што се пробуди.

Научници су лек описали као „феноменалан подвиг".

Регулатори широм света сада треба да погледају лек како би одлучили да ли могу да га понуде својим грађанима.

Болест која се „буди"

Маларија која се изнова враћа је најчешћи тип маларије изван Субсахарске Африке.

Деца су нарочито под ризиком јер од само једног уједа комарца могу да добију неколико напада маларије, да буду све слабија са сваким новим „враћањем" болести и да пропусте много школе.

У исто време заражени људи могу да делују као несвесни резервоари болести јер када се паразит пробуди у њиховим телима, комарац га може пренети на неког другог.

Због тога је маларију тешко потпуно излечити у свету.

Потпис испод видеа,

Нови инструмент омогућава женама широм света да открију симптоме рака

Управа за храну и лекове у САД (FDA) сада је одобрила лек tafenoquine, који може да извуче паразит из скровишта у јетри и тако спречи да људи поново добију маларију.

Лек се може узимати у комбинацији са другим леком како би била спречена инфекција.

Иначе, већ постоји лек који се може користити да се маларија извуче из скровишта у јетри -primaquine - али он мора да се узима 14 дана.

Поједини стручњаци се брину да многи грађани престану да узимају лек чим се после неколико дана осете боље, па се паразит нешто касније поново пробуди.

Са друге стране, са леком tafenoquine је довољна једна доза.

Опрез

Из Управе за храну и лекове кажу да је лек ефикасан и одобравају га за употребу у САД, али истичу да треба бити свестан важних нуспојава.

На пример, људи са недостатком ензима G6PD не би требало да узимају лек јер би могао да изазове анемију.

Они зато предлажу да се људи пре узимања лека тестирају на недостатак тог ензима, али би то могао да буде проблем у сиромашним крајевима у којима је маларија најчешћа.

Такође, постоје бриге да би лек у већим дозама могао да буде проблем за људе са псхичким болестима.

Међутим, упркос томе, постоји нада да ће лек, заједно са мрежом против комараца за кревете и другим средствима опреза помоћи да се смањи број оболелих од маларије у свету.

Професор Рик Прајс са Универзитета у Оксфорду, каже за ББЦ: „Могућност да се отарасимо паразита у јетри једном дозом лека tafenoquine је феноменалан подвиг и за мене представља један од најзначајнијих напредака у лечењу маларије у последњих 60 година".

Доктор Хал Берон, директор истраживања и развоја за ГСК - компанију која производи лек - каже да је то значајан корак напред за људе који живе са тим типом маларије.

„Заједно са нашим партнером, Medicines for Malaria Venture, верујем да ће tafenoquine бити важан лек за пацијенте са маларијом и да ће допринети сталним покушајима да се смањи та болест".

Лек tafenonquine постоји још од седамдесетих година прошлог века, али му је компанија ГСК радом са Medicines for Malaria Venture променила сврху тако да може бити коришћен да се отклони маларија на јетри.

Следећи корак ће бити да лек прође процене регулатора у земљама у којима овај облик маларије представља велики проблем.