Избори у Пакистану: Ко је ко и зашто је то важно

Протест у Карачију Image copyright Reuters
Натпис на слици Завршница кампање била је драматична

Десетине милиона Пакистанаца се припрема за гласање на изборима у среду након кампање коју су обележили насиље и контроверзе.

Ова јужноазијска држава са скоро 200 милиона становника је нуклеарни ривал Индији, кључна растућа економија и једна од највећих муслиманских земаља.

Ево шта треба да знате о изборима, који се називају и „најпрљавијим" у историји Пакистана.

Зашто су битни

Од добијања независности 1947. године, у Пакистану се смењују грађанска и војна власт. Овим изборима други пут у историји ће једна цивилна влада предати власт другој пошто је владала читав мандат.

Међутим, малобројни су Пакистанци који славе снагу своје демократије. Завршницу кампање обележиле су тензије између владајуће Пакистанске муслиманске лиге Наваз (ПМЛ-Н) и војске.

Натпис на слици Пакистанкси избори у бројци

Медији се у међувремену суочавају са цензуром и застрашивањем. Демократе у земљи забринуте су и због учешћа милитантних група у гласању.

Многи верују да војска користи своје старе политичке махинације у корист кандидата које преферира. Пакистанска комисија за људска права каже да је било „очигледних, агресивних и непријатних покушаја" манипулације анкетама.

Кампању су оштетили и насилнички напади - укључујући онај који је Исламска држава извела у Белуџистану 13. јула. У њему је страдало око 150 људи.

Ко су кључни играчи?

Наваз Шариф(ПМЛ-Н), 68

Био је премијер три пута, а прошле године је смењен након истраживања о корупцији Панамски папири. Отишао је у Лондон да проводи време са својом болесном супругом, али се почетком јула са ћерком Марјам драматично вратио у земљу, иако је осуђен на десет година затвора. Они су осуђени због необјашњивог власништва луксузних станова у Лондону и сада су иза решетака.

Шариф криви војску због тога што је стала на њему супротстављену страну, пошто ју је отворено критиковао и захтевао боље односе са Индијом. Војска је демантовала сваку своју улогу. Навазов брат Шебаз Шариф водио је страначку кампању и тражиће да постане премијер.

Кључни цитат: „Који кредибилитет ће имати ови избори када влада предузима широм земље драстичне нападе и акције против нашег народа?"

Тренутно мандата: 182

Избори у Турској: Ердоган поново изабран за председника

Избори у Мексику: Обрадор обећао темељне промене

Црна Гора: Изборне и друге трке

Имран Кан (ПТИ), 65

Бивши међународно познати крикет играч ушао је у политику пре две деценије, али никада није био на власти. Овога пута су многи посматрачи убеђени да је он најпожељнији кандидат војске и да поткопава ривале. Кан и војска су одбили било какав договор, али он каже за ББЦ да је тренутни шеф војске Бајва „вероватно најдемократскија особа коју смо икада видели". Пакистански покрет за слободу (ПТИ) подржавају контроверзне групе, укључујући и једну повезану са Ал Каидом.

Кључни цитат: „Питање Пакистана нема никакве везе са либерализмом или фундаментализмом. Питање Пакистана је власт."

Тренутно мандата: 32

Натпис на слици Пакистанске изборне покрајине

Билавал Буто Зардари(ППП), 29

Буто Зардари се школовао на Оксфорду и најновији кандидат из велике породице политичара. Његова мајка Беназир Буто и деда Зулфикар Али Буто били су премијери. Обоје су убијени.

Лидер Пакистанске народне странке (ППП), који се кандидовао за парламент први пут, каже да жели да оствари визију своје мајке о „мирном, напредном, просперитетном, демократском Пакистану".

Према истраживању ова странка ће на изборима бити трећа.

Кључни цитат: „Ако треба да ме критикујете због нечег то могу да буду моје године или акценат, али не можете да ме поразите у ставовима."

Тренутно мандата: 46

Непријатељи у животу, уједињени у смрти

Где ће се избори добити?

Снага странке ПМЛ-Н је провинција Пенџаб - домовина Наваза Шарифа и најбогатија и најмногољуднија провинција. Има више од половине од 272 директно изабрана мандатора у парламенту и могла би да буде кључно борилиште.

Канова странка ПТИ ће морати много да напредује уколико жели да победи овде. На изборима 2013. године странка је добро прошла у области Хајбер-Пахтунва.

Аналитичари кажу да је Бутова ППП популарна међу „руралном класом" и њихови гласачи су концентрисани у јужној провинцији Синд.

Натпис на слици Сви премијери Пакистана

Шта би могло да се догоди?

Пошто су две од три главне странке бациле сумњу на легитимност гласања, аналитичари очекују тесну трку између странака ПМЛ-Н и ПТИ. Уколико ниједна од странака не освоји јасну већину, подршка странке Бута Зардарија и осталих странака ће бити круцијална за формирање владајуће коалиције.

Уколико ПМЛ-Н победи, Индија и САД могу да одахну, с обзиром на то да је приметна Канова блискост с војском, те да је оптуживан да је благ према Исламским екстремистима. Иако је Пакистан дугогодишњи партнер са САД у рату против терориста, наводна заштита милитантних група у суседном Авганистану дуго је нервирала Вашингтон, па је Трамп одлучио да јој ускрати помоћ.

Ако ПТИ победи, партија ПМТ-Н би могла да изведе своје гласаче на улице - посебно уколико Шариф остане иза решетака.

Међутим, без обзира на то ко победи, војска ће настојати да задржи своју моћну улогу у Пакистану.

Више о овој причи