Климатске промене утицале на актуелни топлотни талас широм Европе

Резервоар Image copyright Getty Images
Натпис на слици Актуелни топлотни талас у Великој Британији исушио је неке резервоаре воде

Климатске промене које су узрок људске активности удвостручиле су могућност топлотних таласа широм Европе, попут тренутног, сматрају научници.

Истраживачи су упоредили температуре ваздуха са историјским рекордима седам метеоролошких станица у различитим деловима Европе.

Према прелиминарном извештају овог лета „утицај климатских промена је недвосмислен".

Установили су и да је размера топлотног таласа на Арктику без преседана.

Распрострањеност актуелног топлотног таласа у Европи навела је многе да се запитају о утицају глобалног загревања на екстремне временске појаве.

Како би установили да ли постоји веза између ова два, истраживачи су дефинисали топлотни талас као три најтоплија дана у години и изучили податке из седам метеоролошких станица, у Финској, Данској, Ирској, Холандији, Норвешкој и Шведској.

Ове локације су изабране зато што поседују дигитализоване податке још почетком 20. века, за разлику од на пример Велике Британије. Тим је такође користио компјутеризоване моделе како би могао да утврди размеру људског утицаја на климатске промене.

Водећи се подацима метеоролошких станица у Холандији, Ирској и Данској, научници су закључили да се могућност топлотних таласа дуплира климатским променама.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Већи део Европе тренутно је суочен са натпрoсечним темпeратурама

Научници тврде да је сличан топлотни талас вероватан у наредних десет година у јужној Скандинавији и Ирској и за неких пет година у Холандији.

„Логика да климатске промене утичу на топлотне таласе је неизбежна. Свет постаје све топлији и топлотни таласи све чешћи", рекла је доктор Фредерик Ото, заменик директора на Институту за промене природне средине Оксфордског универзитета.

„Оно што се некада сматрало топлијим временом постаће редовна појава - у неким случајевима већ и јесте", додала је она.

Иако су научници признали да је тренутни топлотни талас на Арктику без преседана, нису били у стању да јасно потврде колики утицај на то имају људи.

Разлог за то је да летње температуре доста варирају из године у годину тако да је овај тренд немогуће утврдити, кажу аутори.

Научници нису били у стању да установе да ли климатске промене имају утицај на систем високог притиска изнад Европе. Надају се да ће у томе успети када објаве детаљнију анализу временских појава овог лета у научном журналу. Међутим, они сматрају да би државе требало да реагују на њихове првобитне закључке.

„Не предузимамо праве мере", каже доктор Роберт Ваутард из ЦНРС из Француске.

„Ми потврђујемо постојање климатских промена уместо да се боримо против њих".

Повезане теме

Више о овој причи