Амерички средњерочни избори: Лажни Фејсбук профили

Фејсбук

Аутор фотографије, Getty Images/Facebook

Потпис испод фотографије,

Избрисане странице чија је намера била злоупотреба током кампање

Фејсбук је избрисао 32 налога и странице, сматрајући да су направљени за злоупотребу током кампање за средњерочне америчке изборе који се одржавају у новембру.

Како наводе из ове компаније, истрага је тек на почетку, тако да не знају ко стоји иза страница.

Кажу и да су креатори у прикривању идентитета отишли даље него што су то радили Руси у кампањи за председничке изборе 2016. године.

Ова друштвена мрежа објавила је да је идентификовала 17 сумњивих провила на Фејсбуку и седам Инстаграм налога.

Шта је Фејсбук открио?

Како наводе, са ових Фејсбук налога објављено је више од 9,500 постова, док је на Инстаграму објављен један.

Аутор фотографије, Facebook

Потпис испод фотографије,

Фејсбук је поделио неке од фотографија постављене са ових налога

Како додају, више од 290,000 налога пратило је бар једну од старница.

Најпопуларнији лажни налози били су:

  • Азлатан Вариос
  • Блек Елевејшн
  • Мајндфул Бинг
  • Резистерс

Зашто Фејбук не може да буде сигуран ко је одговоран?

Творци налога овог пута су отишли корак даље у скривању идентитета него што је то урадила руска истраживачка агенција ИРА раније, кажу из Фејбука.

Како би сакрили локацију, творци ових налога користили су виртуелне приватне мреже (ВПН), а за рекламирање су користили помоћ трећих лица.

Штавише, из Фејсбука кажу да нису нашли доказе о руским ај-пи адресама.

Ипак, пронашли су једну везу између руске агенције ИРА и нових налога. Један од налога агенције ИРА поделио је Фејсбук догађај који је направила страница Резистерс. Један ИРА налог наведен је и као администратор ове странице.

Аутор фотографије, Facebook

Потпис испод фотографије,

Многе поруке усмерене су против Трампа

Додају и да „можда никада неће моћи да идентификују извор" лажних налога.

„Могуће је да се ради о агенцији ИРА са побољшаним способностима, али можда је и реч о одвојеној групи", објашњава Алекс Стамос, шеф безбености у Фејсбуку.

Шта компанија ради по том питању?

Фејсбук је избрисао сумњиве налоге, али каже да су администратори других легалних страница несвесно сарађивали са њима.

На пример, након што је налог Резистерс направио Фејсбук догађај за протест од 10. до 12. августа, власници пет других страница понудили су да буду домаћини демонстрација. Поставили су и детаље о превозу и локацијама.

Фејсбук наводи да је контактирао администраторе, те да је упозорио 2,600 корисника заинтересованих за догађај.

Аутор фотографије, Facebook

Потпис испод фотографије,

Један од постова са лажног профила

Компанија каже да ће наставити са напорима да детектује даље злоупотребе своје платформе, те да сарађује са полицијским органима и другим технолошким фирмама како би разумели претње са којима се суочавају.

Како су амерички политичари реаговали?

„Данашње саопштење Фејсбука показује оно чега смо се дуго плашили: да злонамерни страни актери са ознакама раније идентификованих руских утицајних кампања настављају да злоупотребљавају друштвене мреже како би утицали на америчко бирачко тело", каже конгресман из редова демократа Адам Шиф.

И сенатор Марк Варнер, такође демократа, је реаговао на ову ситуацију.

„Данашње обелодањивање је додатни доказ да Кремљ наставља да експлоатише платформе попут Фејсбука да шири дезинформације и драго ми је што је Фејсбук преузео неке кораке", казао је.

Републиканац Линдзи Грејам, додао је да намерава да предузме мере одмазде увођењем закона о санцкијама према Русији у четвртак.

„То ће бити санкције из пакла. И било којој другој земљи која покуша да се умеша у наше изборе, догодиће се исто."

Према речима републиканца Ричарда Бара циљ ове операције био је „да покаже раздор, неповерење и поделу у покушају подривања јавне вере у наше институције и наш политички систем".

„Русија жели слабу Америку", додао је.

Анализа: Дејв Ли, репортер у области технологије у Северној Америци

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Фејсбук открио бројне лажне налоге намењене злоупотреби у америчкој кампањи

Ово се може учинити као још један катастрофалан наслов за Фејсбук, али није.

Раније у току године обећали су да ће побољшати напоре у брисању дезинформација. Обећали су да ће ангажовати више људи, затражити спољашњу помоћ и да ће радити на новим аутоматским методама детекције.

Данас су успели да поделе опипљиве примере како сви ови напори заједно могу да пониште овакву лажну кампању, пре него што је нанла велику штету.

Али будућност је забрињавајућа и предвидива. Ова најновија кампања је била софистициранија од било чега раније - коришћење трећих страна за куповину реклама у САД је велики проблем са којим Фејсбук треба да се избори.

И да додам, док је Фејсбук успео да открије ову специфичну операцију, нико од нас заиста није свестан колико је то велики проблем.

Шта се догодило у кампањи 2016?

Убрзо након гласања, оснивач Фејсбука Марк Закерберг је одбацио претпоставку да су лажне вести објављене на овој платформи утицале на резултате председничких избора, рекавши да је то „прилично луда идеја".

Али убрзо се извинио што је тако реаговао.

У септембру 2017. Фејсбук је признао да су Руси заиста користили лажне идентитете како би покушали да утичу на америчке изборе пре и након гласања, те да су постављали коментаре, рекламе и детаље о уличним протестима како би то постигли.

И амерички секретаријат задужен за ову област такође је закључио да су Руси користили лажне налоге на друштвним мрежама у покушају да се мешају у кампању.

Председник Путин је одбацио умешаност Русије.