Папа Фрања одлучио: Смртна казна увек недопустива

Папа маше народу Image copyright AFP
Натпис на слици Папа Фрања је и у прошлости говорио против смртне казне

Папа Фрања је променио званично мишљење католичке вере и супротставио се смртној казни у свим околностима, саопштио је Ватикан.

Црквена доктрина која сумира сва досадашња учења, раније је имала став да је смртна казна у неким случајвима допуштена.

Сада гласи да је казна смрћу „неприхватљива јер представља напад на достојанство сваке особе".

Папа Фрања се и раније већ изјаснио против погубљења.

Прошлог октобра, рекао је да је црквена политика смртне казне била област у којој учење није статично и да може да се промени.

Како је текла промена?

Текст катеизма, црквене доктрине, први пут је поставио папа Јован Павле Други у октобру 1992. године, а у њему је писало да је смртна казна „одговарајући одговор на тежину злочина и да је прихватљиво, мада екстремно, средство за очување заједничког добра".

Међутим, нови текст каже да постоји „све већа свест о томе да достојанство особе не треба да се изгуби чак и након извршења веома озбиљних злочина".

Такође се тврди да данашње ефикасније методе затварања штите грађане и „дефинитивно остављају прилику да се кривци покају".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Црква ће се сада залагати за укидању смртне казне широм света

Црква ће сада радити одлучно на укидању смртне казне широм света, наводи се у саопштењу из Ватикана.


Судар са конзервативцима у САД?

Џејмс Рејнолдс, ББЦ, Рим

Католичка црква може своју веру да базира на неизмењеној Библији, али то не спречава институцију да ажурира нека од најважнијих учења.

Пре неколико векова, папе су звале хришћане у Свети рат, командовале су војскама и показивале су мало узнемирености због убијања непријатеља. У данашње време, папе су се поставиле као симболи глобалног мира. Али до сада је Црква учила вернике да је „смртна казна прихватљиво, мада екстремно средство за очување заједничког добра".

Папа Фрања, који је познат по милосрђу, сада је одлучио да то промени и означио смртну казну „неприхватљивом". То може довести до директног сукоба Цркве са католичким конзервативцима у САД, који инсистирају да је смртна казна оправдана.


Историјски гледано, Црква се углавном није суптотстављала смртној казни, укључујући и 20. век. Папа Пијус је 1952. рекао да смртна казна није кршење универзалног права на живот.

Папа Јован Павле Други се залагао за затвор пре него за погубљење, кад год је то било могуће, иако је Џозеф Рацингер, који је касније постао папа Бенедикт Шеснаести, написао да би смртна казна могла бити допуштена.

Где је смртна казна и даље легална?

Смртна казна је и даље легална у 53 земље широм света.

У Сједињеним Америчким Државама, где је 22 одсто становништва католичко, погубљење је и даље дозвољено у 31 држави.

И даље је дозвољена на Куби, Доминикани и у Уганди - где је око половине становништва католичке вере.

Једина земља у Европи где је погубљење и даље легално је Белорусија, која има значајну католичку мањину од око седам одсто становништва.

Буркина Фасо, Мадагаскар и Бенин, где велики број становништва признаје католичанство, забранили су смртну казну последњих година.

Више о овој причи