Русија шокирана мистериозним убиством тројице новинара у ЦАР

Имена убијених руских новинара Image copyright Getty Images
Натпис на слици Руси изражавају своје саучешће погинулим новинарима

Тројица новинара били су на задатку и истраживали наводе о руским плаћеницима који се боре у Централноафричкој републици када је њихов аутомобил нападнут, а они убијени.

Остала су многа неразјашњена питања о њиховој смрти, објашњавају новинари ББЦ-ја Јелисавета Фокхт и Сергеј Гориашко.

Шта се догодило

Цењени ратни извештачи Орхан Џемал, документарни редитељ Александар Растрогујев и камерман Кирил Радченко нападнути су у понедељак у 19.00 док су путовали 180 километара северно од главног града ЦАР Бангија до града Сибута, изјавили су званичници.

Путовали су током ноћи иако су упозорени да није безбедно.

Њихов задатак био је да истраже наводе о руским плаћеницима из приватне руске војне фирме Вагнер Група који се боре у Централноафричкој републици.

Руски новинари убијени из заседе

Вагнер је више пута био у жижи интересовања јавности због својих активности у Сирији. Према недавним извештајима, група је наводно почела са радом и у ЦАР.

Руски званичници и Кремљ поричу било какву везу са плаћеницима. Међутим, Русија је у фебруару послала 180 тренера у Банги након што је добила дозволу УН да обучава војску ЦАР.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Хиљаде људи убијено је у насиљу у ЦАР протеклих година

Џемала, Растрогујева и Радченка у ЦАР је послао Центар за истраживање и контролу (ИЦЦ), мрежа истраживачких новинара коју спонзорише бивши тајкун Михаил Ходорковски који се налази у изгнанству. Сва тројица су били хонорарно ангажовани.

Према ИЦЦ-у, новинари су већ посетили војну базу Беренго недалеко од престонице где су руски тренери обучавали војнике ЦАР.

Следећа дестинација била им је Бамбари где су уговорили састанак са радником УН, рекли су у ИЦЦ-у. „Он је требало да им да информације о ситуацији са руским војним тренерима у ЦАР и да им помогне око снимања рудника злата у Ндасими".

Русија је ове године изјавила да је заинтересована за развој природних добра у Централноафричкој републици.

Тројицу новинара пресрели су мушкарци који су носили турбане и говорили арапски, изјавио је Марселин Јојо из локалне власти у Сибуту.

Потпарол владе рекао је да су деветорица мушкараца са марамама на глави зауставила новинаре и пуцала у њих. Један од њих умро је на лицу места док су друга двојица касније преминула од повреда.

Њихов возач некако је успео да побегне и подигне узбуну.

Три талентована новинара

  • Кирил Радченко, 33, био је сниматељ који је обећавао. Радио је у Чеченији и скорије у Сирији са новинском агенцијом Ана
  • Александар Растрогујев, 47, био је познат по својим извештајима о сукобима у источној Украјини, а нарочито за своје документарце на интернету о протестима руске опозиције 2011-12
  • Орхан Џемал, 51, покривао је сукобе у Либији, Сирији, источној Украјини и јужној Осетији. Радио је за Новаја Газету, Известију, Комерсант и ТВ канал Дозхд. Познат је као неустрашив и миран ратни извештач. Колеге се сећају да је послао извештај са гробља на врхунцу сукоба у Украјини

Ко стоји иза напада

Није познат разлог напада, као ни идентет нападача.

Према новинској агенцији Интерфакс, један од мотива може бити пљачка.

Колеге тројица новинара кажу да су са собом имали скупоцену опрему за камеру и више од 8, 000 долара у готовини који су нестали са места напада.

Руска државна агенција Тас спекулише да је локална већинско муслиманска наоружана група Селаки, нејвероватније умешана.

Држава је нестабилна од када су муслимански побуњеници збацили председника ЦАР, чије је становништво већински хришћанско.

Мисија УН од 13. 000 са потешкоћама покушава да одржи мир.

Али због чега новинари нису путовали са обезбеђењем?

Убиства новинара у ЦАР су ретка, али се дешавају. Француска фоторепортерка Камил Лепаж убијена је у сукобима 2014. године.

Извршни директор ИЦЦ-а Анастасија Горшкова објаснила је да су имали великих логистичких проблема да пошаљу новинаре у ЦАР.

Image copyright AFP
Натпис на слици Камил Лапаж убијена је 2014. године у ЦАР

Било је потребно неколико недеља како би нашли преводиоца на руском док је било немогуће наћи било какве саветнике за обезбеђење, додала је она.

Тим је био сачињен од ратних извештача са великим искуством па су због тога одлучили да иду сами.

Како је преживео возач

Поставља се питање како је преживео возач који је успео да побегне у још увек неразјашњеним условима.

Анастасија Горшкова рекла је за ББЦ да су уредници ИЦЦ-а у даним пред напад били забринути због возача након што је групу зауставила полиција која је тражила мито.

Возач је био преводилац и преговарао висину мита коју морају да дају.

Међутим, Кирил Радченко уверио је уреднике да возач не ради за полицију и да нема разлога за забринутост, кажу његови уредници.

Image copyright EPA
Натпис на слици Председници ЦАР и Русије састали су се у мају како би унапредили сарадњу

Шта раде Русија и ЦАР

Централноафричка република нема функционалне оружане снаге и безбедносна ситуација у земљи је изузетно лоша.

Мировњаци УН преоптерећени су послом и побуњеници контролишу велике делове земље.

Постоје покушаји да се војска поново успостави, и то уз помоћ Русије.

У децембру 2017. године, Москва је убедила Савет безбедности УН да направи изузетак на забрану извоза оружја војсци ЦАР. Послали су специјалисте да обуче снаге, као и безбедносне агенте да служе као обезбеђење председнику Фаустину Тоуадеру.

Да ли је Вагнер умешан? Посматрачи сматрају да јесте. Русија је такође потписала уговоре са ЦАР о извлачењу минерала и разговарала са неким побуњеничким групама у тим крајевима. Није јасно да ли су Вагнерови плаћеници умешани у ове активности.

Повезане теме

Више о овој причи