ББЦ емисија „Панорама“ прекршила правила именовањем тинејџера

Медвеј тренинг центар Image copyright PA
Натпис на слици Мидвеј тренинг центар

ББЦ емисија „Панорама", прекршила је правила емитовања објављивањем имена тинејџера који је требало да буде анониман, саопштзила је регулаторна агенција Офком.

У емисији из 2016. године, приказани су тајни снимци наводног злостављања у Мидвеј центру за малолетнике у Кенту.

ББЦ је саопштио да је „ненамерна грешка" била последица „екстремних временских притисака".

Међутим, Офком је пресудио да је 14-годишњи дечак именован због тога што ББЦ „није прегледао и проверио довољно снимљен садржај".

Дечак је приказан у програму под псеудонимом Били, али Офком каже да се на снимку, у једној прилици „очигледно" чује његово право име док разговара са репортером на тајном задатку о наводном малтретирању.

„Значајна грешка"

ББЦ је саопштио да је „несрећна последица одлуке о померању датума емитовања довела до тога да право име дечака буде приказано".

Омашка, саопштава ББЦ, није довела ни до каквих негативних последица или до тога да га препозна било ко га није већ познавао.

Тинејџерка осуђена због планирања напада на музеј у Лондону

Друштвена истраживања: Дечаци се друже више у групи од девојчица

Полиција пронашла једанаесторо изгладнеле деце у пустињи у Новом Мексику

Међутим, Офком је пресудио да је то била „значајна грешка са потенцијалом да повреди рањиву младу особу и доводе до негативних последица по њу".

Портпаролка Офкома казала је да је ово био „озбиљан лапсус продукције", наводи се у саопштењу.

„Очигледно је да за објављивање приче о наводном малтретирању младих преступника постоји јавни интерес, али је ББЦ морао да заштити приватност младих људи укључених у причу", рекла је она.

Без обзира на то, Офком је саопштио да у овом случају ББЦ неће платити казну.

Непосредни кораци" предузети

Представници за штампу ББЦ-ја су саопштили да ова кућа „прихвата одлуку".

„Жалимо што је под екстремним временским притиском, програмски тим случајно емитовао право име малолетника".

Натпис на слици ББЦ прихвата одлуку и жали због ненамерно начињене грешке

„Панорама је предузела непосредне кораке да исправи грешку по емитовању и није било негативних последица. Дечакова мајка изјавила је да га нису препознали они који га раније нису познавали.

Задовољни смо тиме што је Офком препознао јасан и значајан јавни интерес за ову причу која је представила малтретирање младих и довела до тога да компанија Г4С изгуби уговор за вођење Медвеј цетра."

Детаљнија анализа овог случаја очекује се касније ове године. Седморо чланова екипе Панораме је суспендовано, а четворо је отпуштено.

Полиција је такође предузела истрагу која је довела до суђења. У марту је четворо људи ослобођено оптужби за непримерено понашање у јавној служби, то јест, у центру који финансира држава из џепа пореских обвезника.

Више о овој причи