Пара е-цигарета може да оштети ћелије имуног система

Пара електронске цигарете

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Електронске цигарете су штетније него што се мислило

Пара електронских цигарета може да уништи ћелије имуног система и да буде много штетнији него што се раније мислило, показују студије.

Истраживачи су открили да испарење из електронске цигарете може да онемогућили рад важних ћелија у плућима.

Они „упозоравају на широко прихваћено мишљење да су е-цигарете безбедне".

Међутим, Завод за јавно здравље Енглеске саветује да су много мање штетне од пушења обичних цигарета и да људи не би требало да оклевају да их користе као помоћ за одвикавање од цигарета.

Мала експериментална студија, коју је водио професор Дејвид Тикет, са Универзитета Бирмингем, објављена је у часопису Торакс.

Раније студије биле су усмерене на хемијске компоненте течности електронских цигарета, а не на пару.

Истраживачи су израдили механичку процедуру за имитирање паре у лабораторији, користећи узорке плућног ткива осам непушача.

Студија је показала да испарење изазва упале, те да оштећује алвеоларни макрофаг, ћелије које уклањају потенцијално штетне честице прашине, бактерије и алергене.

Истраживачи кажу да су неки ефекти били исти као и код обичних цигарета и људи са хроничним плућним болестима.

Они упозоравају да су то резултати у лабораторијским условима и саветују даља истраживања која су потребна за боље разумиевање дугорочног утицаја на здравље - промене су забележене тек након 48 сати.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Штетност испитивана у лабораторијским условима

Независни извештај најновијих доказа о е-цигаретама објављен је у Заводу за јавно здравље Енглеске у фебуару.

У извештају је закључено да постоје „огромни докази" да су ове цигарете безбедније од обичних и да су „од занемаривог ризика за пасивне пушаче". У том извештају је препоручено и да се издају на рецепт због тога што су успешна помоћ при одвикавању од пушења.

Професор Тикет каже да, иако су е-цигарете безбедније од класичних, оне могу бити штетније на дуже стазе.

„Када је реч о канцерогеним молекулима у диму цигарета, за разлику од паре електронских цигарета, сигурно је смањен број карцинома", каже.

„Оне су безбедније када говоримо о ризицима оболевања од рака - али ако 20 или 30 година користите електронске цигатете и то може да изазове хроничну опструктивну болест плућа, онда је то нешто што треба да знамо.

Ја не мислим да су е-цигарете штетније од обичних - али треба да будемо опрезни и са тврдњама да су оне безбедне."

Мартин Докрел, који је задужен за контролу пушња у Заводу за јавно здравље Енглеске каже да електронске цигарете нису 100 одсто неризичне, али да су сигурно мање штетне од класичних.

„Сваки пушач би требало да се пребаци на е-цигарете без оклевања."