САД: Свештеници у Пенсилванији 'злостављали више хиљада деце'

Надбискуп Доналд Верл Image copyright Getty Images
Натпис на слици Надбискуп Доналд Верл критикован је због наводне улоге у заташкавању злостављања деце унутар цркве

Врховни суд Пенсилваније објавио је извештај у коме се наводе детаљи о сексуалном злостављању у Католичкој цркви, са именима више од 300 оптужених свештеника.

Закључак овог обимног истраживања је да је у протеклих 70 година више од 1.000 деце претрпело злостављање у шест епархија Пенсилваније.

Званичници наводе да је истрага показала да је црква систематски заташкавала те случајеве.

Реч је последњој у низу истрага широм света о наводном сексуалном злостављању које су починили католички свештеници.

Након 18-месечне истраге „више од хиљаду деце жртава је идентификовано из докумената саме цркве", наводи се у извештају објављеном у уторак.

„Верујемо да је прави број - деце чији су подаци изгубљени и који се плаше да изађу у јавност - више хиљада".

У документу се наводи да су свештеници злостављали дечаке и девојчице, као и тинејџере.

Надбискуп осуђен за прикривање злостављања деце

Курс истеривањa ђавола све популарнији

„Црква штитила злостављаче и себе, а не децу"

„Црквене вође су их за то време игнорисале. Уместо тога, штитили су злостављаче и, пре свега, своју институцију", наводи се у извештају.

Због наводних заташкавања унутар цркве велики број случајева је застарео за судски процес.

Међутим, могуће је да буде нових случајева и још оптужница јер се истрага наставља.

Иако се у извештају наводе имена више стотина свештеника, нека имена нису објављена због тврдњи да би им тако била нарушена уставна права.

Државни тужилац Пенсилваније Џош Шапиро је на конференцији за новинаре у уторак изјавио да његова канцеларија ради на уклањању тих ограничења.

„Званичници цркве намерно описују злостављање као неку глупост, а она то нимало није. То је злостављање деце, међу којима је било и силовања", каже Шапиро.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Надбискуп Теодор Мекарик поднео је оставку због оптужби да је деценијама сексуално злостављао децу и одрасле.

У извештају се критикује и вашингтонски надбискуп, кардинал Доналд Верл, који је раније био део питсбурске епархије, због улоге у прикривању злостављања.

Верл је пре извештаја објавио саопштење у којем се наводи да је „поступао бринући за жртве, како би спречио будућа злостављања".

„Овај извештај ће бити подсетник великих неуспеха које црква мора да прихвати и за која ће тражити опрост", навео је Верл.

Велика порота Пенсилваније интервјуисала је више десетина сведока и проучила више од 500.000 страница докумената сваке епархије.

Многе жртве су тврдиле да су биле дрогиране или да су их омамили на неки други начин.

Такође, неки се сећају да су их у породици тукли јер им нису веровали кад су испричали шта се догодило.

У Пенсилванији живи више од три милиона католика, док амерички медији наводе да је у тој савезној држави највећи број истрага сексуалних злостављања унутар цркве у читавој земљи.

Извештај је објављен усред нових оптужби за сексуално злостављање унутар католичке цркве у САД.

Прошлог месеца, високи званичник Католичке цркве, кардинал Теодор Мекарик, бивши надбискуп Вашингтона, поднео је оставку због оптужби да је деценијама сексуално злостављао децу и одрасле.

Када је Мекарик 2006. поднео оставку на место надбискупа Вашингтона, заменио га је актуелни кардинал Верл, који је сада у центру пажње због наводног заташкавања злочина.

Раније ове године, папа Фрања извинио се чилеанским жртвама због „озбиљних грешака" у бављењу случајем наводног злостављања деце.

Више о овој причи