Трамп и ЦИА: Бившем шефу ЦИА укинут приступ тајним документима

Бивши директор ЦИА Џон Бренан

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Џон Бренан био је на месту директора ЦИА до јануара 2017.

Доналд Трамп је укинуо приступ тајним документима бившем шефу ЦИА Џону Бренану и на тај начин онемогућио свом критичару приступ осетљивим информацијама.

Одлуку је објавила секретар за штампу Беле куће Сара Сандерс, читајући Трампову изјаву.

У саопштењу се помиње Бренаново „хировито владање и понашање".

Бренан тврди је да је тај потез део свеобухватније идеје председника Трампа да „сузбије слободу говора и казни критичаре".

„Сви Американци би требало озбиљно да се забрину, укључујући и обавештајне службенике, колико кошта слобода говора.

Моји принципи вреде много више од одобрења на приступ поверљивим информацијама, нећу попустити."

Бренан је раније рекао да је Трампово понашање на брифингу после самита у јулу са руским председником Владимиром Путином у Хелсинкију био „ништа мање него издаја".

И прошле године, Бренан је довео у питање истрагу о могућем тајном односу званичника Трампове кампање и Русије током председничких избора у 2016. години.

Председник Трамп је више пута одбацио ту тврдњу, називајући је „ловом на вештице".

У интервјуу за Вол Стрит Журнал, Трамп је рекао да би још прошле седмице поништио дозволу господина Бренана, али је био „превише узнемирен".

Шта је Трампова изјава тачно значи?

„Као шеф извршне власти и врховни командант, имам јединствену уставну одговорност да заштитим тајне податке нације, укључујући и контролу приступа њима.

Одлучио сам да повучем безбедносни приступ Џону Бренану, бившем директору Централне обавештајне агенције."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Трамп је одузео приступ поверљивим информацијама и другим високим званичницама САД

„Историјски гледано, бившим шефовима обавештајних служби и агенција за спровођење закона омогућено је задржавање приступа тајним информацијама након њихове службе, тако да могу да се консултују са својим наследницима.

То не мора да подразумева континуиран приступ Бренана тајним подацима."

У саопштењу се додаје да је Трамп укинуо приступ тајним информацијама и бившем шефу ФБИ Џејмсу Комију, којег је отпустио прошле године, бившем директору националне обавештајне службе Џејмсу Клаперу, бившем директору Агенције за националну безбедност Мајклу Хајдену и једном бившем тужиоцу, између осталих.

Шта су рекли?

Џејмс Коми је рекао да је „морално непримерено" да Трамп доноси овакве. У његовим мемоарима упоредио је Трампа са шефом мафије.

Коми је рекао: „Још једном је председник послао поруку да ће казнити људе који се не слажу са њим и наградио оне који га хвале."

Он је додао да „сигурносна одобрења не би требало да се користе као пиони у ситној политичкој игри да би се гласачи окренули од већих проблема".

Џејмс Клапер је рекао да скандал Вотергејт „може да се упореди" са истраживањем о сарадњи са Русијом.

Мајкл Хајден је у јуну објавио фотографију нацистичког логора смрти са насловом: "Неке владе су одвојиле мајке и децу."

Усаглашени напори да се промени тема

Анализа уредника ББЦ у Северној Америци Џона Сопела

Џон Бренан отворено критикује председника.

Прозвао је Доналда Трампа због издаје на састанку са руским лидером у Хелсинкију. Назвао га је имбецилом, који је опасан за САД.

Доналд Трамп се свети, укидајући безбедносну дозволу бившем шефу ЦИА, а претио је и бројним другим званичницима националне обавештајне службе, који сви имају заједничко заједничко - критиковали су и председника.

Међутим, у оправдавању овог потеза, није било сугестије да је Бренан злоупотребио тајни материјал или покушао да зарађује од њега.

Уместо тога, изјава Беле куће говорила је о „лошем понашању" и „ужасном коментару" господина Бренана.

Одлука председника очигледно је донета без консултације са његовим директором националне обавештајне службе Деном Џотсом.

А потез је побрао критике.

Бивши државни секретар Џон Кери изјавио је да се председник понаша као владар некакве банана републике. Други тврде да овим потезом Трамп покушава да ућутка критичаре.

Тајминг ове одлуке такође није без значаја. Белу кућу већ данима засипају оптужбе бивше саветнице Омаросе Маниголт Њуман.

Ускоро се очекује и завршна реч на суђењу Полу Менафорту, бившем менаџеру Трампове кампање.

Брифинг на коме је ова одлука објављена није био заказан. Све указује да покушај званичника да скрену пажњу јавности с актуелних проблема.