Број закланих свиња у Шпанији већи од броја становника

Свиња у Шпанији Image copyright Getty Images
Натпис на слици Шпанија је прошле године заклала око 50 милиона свиња, што је за три и по милиона више од укупног броја становника.

Нови статистички подаци показују да је број закланих свиња у Шпанији уплашио новинаре ове земље, која страхује да би животиње ускоро могле да постану бројније од људи и да потроше сва локална добра.

Министарство животне средине је објавило да је Шпанија прошле године заклала око 50 милиона свиња, што је, по бројкама, за три и по милиона више од укупног броја становника који износи 46.5 милиона.

Ово је навело локалне новине да изразе бригу да број свиња у Шпанији надмашује број људи. Међутим, према наводима Јуроњуза, има 16 милиона свиња мање, како се многи прасићи закољу врло брзо након рођења.

Ипак, постоји забринутост широм Европске уније да би нагли пораст узгоја свиња могао да доведе до тога да их има више него људи.

Црпљење локалних добара

Тренутно, једина земља ЕУ са више свиња него људи је Данска, у којој, према подацима Еуростата из 2016. године, на сваких сто људи иде 215 свиња. Данска има 5.7 милиона становника, што значи да има око 12.3 милиона свиња.

Ипак, Холандија, Шпанија и Белгија такође имају велике популације свиња, чији се број брзо приближава броју становника.

Можда највише разлога за бригу има Шпанија, с обзиром да, са 30 милиона свиња, представља државу са највећом свињском популацијом у ЕУ.

Према писању листа Публико, Шпанија је повећала узгој свиња у последњих пет година како би испратила захтеве извоза у Кину, Јапан и југоисточну Азију.

Али експанзија ове привредне гране је довела у питање шпанска природна добра.

Многе делове Шпаније погађа суша, а свака животиња захтева барем 15 литара воде на дан. НВО Еколози у акцији упозорава да толики број животиња прети да угрози оно мало подземних вода својим отпадом.

Из Министарства за екологију упозоравају да су животиње такође одговорне за додатно стварање ефекта стаклене баште.

Министарство каже да су свиње одговорне за десет одсто емитованих гасова и да се на листи фактора одговорних за стварање гасова налазе на четвртом месту, иза струје, индустрије и саобраћаја.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Шпанија је доживела процват у извозу производа од свињског меса

Више о овој причи