Папа не жели да говори о оптужбама да је прикривао злостављања

Папа са новинарима на лету од Даблина ка Риму, 26. августа 2018. Image copyright Reuters
Натпис на слици Папа се новинарима обратио у авиону, на повратку из Даблина ка Риму

Папа Фрања је одбио да одговори на оптужбе бившег ватиканског дипломате који га је позвао да поднесе оставку.

Надбискуп Карло Марија Вигано папу је у писму оптужио да је прикривао доказе о сексуалном злостављању које је починио амерички кардинал.

Папа је новинарима у авиону, враћајући се из посете Ирској, рекао да о томе „неће рећи ни реч".

„Рећи ћу искрено нешто што морам да кажем и вама и свима које то интересује. Прочитајте пажљиво тај документ и сами процените да ли је кредибилан. Ниједну реч нећу рећи о њему, он довољно говори за себе", навео је папа.

Писмо је објављено током папине посете Ирској у којој је причао о сексуалном злостављању унутар католичке цркве.

Због тога се поставља питање да ли се папа Фрања налази под координисаним нападом традиционалиста унутар цркве.

„Када мало времена прође и извучете закључке о документу, можда ћу причати", навео је папа.

Шта наводи надбискуп Вигано?

Он истиче да је папа пет година знао за сексуална злостављања која је починио угледни амерички кардинал Теодор Мекарик, а да је његову оставку прихватио тек недавно.

Надбискуп Вигано каже да је папи Фрањи још 2013. рекао да се кардинал Мекарик (88) суочава са бројним оптужбама да је сексуално злостављао нижеразредне свештенике.

„Папа је од 23. јуна 2013. знао да је Мекарик сексуални предатор", написао је Вигано, додајући да је попа „знао и да је он корумпиран човек, а покривао га је до самог краја".

Image copyright EPA
Натпис на слици Протест у Даблину због сексуалног злостављања унутар цркве

„Папа Фрања мора да буде пример кардиналима и надбискупима који су прикривали Мекарикова злостављања и да поднесе оставку", наводи се у писму.

Међутим, Вигано за те оптужбе није изнео никакве доказе.

Вигано је амбасадор Ватикана у Вашингтону био од 2011. до 2016. године.

Како каже, још 2006. године је високим званичницима Ватикана послао писмо да је Мекарик осумњичен за сексуално злостављање у Њу Џерсију, у којем је био надбискуп од 1981. до 2001.

Мекарик је оставку поднео у јулу.

Свештеници у САД 'злостављали више хиљаде деце'

Надбискуп осуђен за прикривање злостављања деце

Шта је папа рекао током посете Ирској?

Папа је последњег дана посете одржао велику мису у Даблину, када је молио за опроштај због „злостављања у Ирској, злоупотребе моћи и сексуалног злостављања" које су починили црквени лидери.

Пре тога је изјавио да „нико не може да не буде дирнут причама оних који су пропатили због злостављања, којима је одузета невиност и који имају ожиљке болних сећања".

Како је навео, жели да они који су одговори за то буду кажњени.

Ватикан истиче да је у том тренутку на улицама Даблина било око 300.000 људи који су аплаудирали сваки пут када је папа тражио опрост.

Са каквим се оптужбама црква у Ирској суочава?

Ирска католичка црква уздрмана је оптужбама о свештеницима педофилима, сексуалним злостављањима у сиротиштима које води црква и искоришћавањем жена.

Током првог дана посете Ирској папа се састао са осморо људи који су били жртве сексуалног злостављања.

Премијер Ирске Лео Варадкар позвао је папу да предузме акције против свештенства умешаног у злостављање деце и оних који су то прикривали.

Папа променио одлуку о смртној казни

Папа дао инструкције часним сестрама за коришћење друштвених медија

Какви су, заправо, односи Србије и Ватикана

Колико се Ирска променила?

Ирска је није више она иста земља коју је 1979. године посетио Јован Павле Други. Од тада се много тога променило у јавности када је реч о друштвеним питањима попут абортуса, контрацепције, развода и истополних бракова.

Ирска је 2015. године изгласала уставну промену о истополним браковима, док је у мају укинут и веома строг закон о абортусима.

Премијер Варадакар, који је геј, причао је пред папом Фрањом против традиционалног католичког учења о породици.

Према његовим речима, Ирска је модернизовала законе јер разуме да бракови не функционишу увек, да жене треба да саме бирају шта желе и да постоји много врста породица - када је само један родитељ, када су родитељи истог пола и када су родитељи после развода ушли у нови брак.

Када су новинари питали папу шта мисли о томе, рекао је да родитељи не треба да осуђују децу која имају "хомосексуалне склоности", већ да морају да им дају простора и причају са њима.

„Никада нећу рећи да је тишина лек. Игнорисати сина или ћерку са хомосексуалним склоностима значи бити лош родитељ", навео је папа.

Више о овој причи