Јужна Кореја: Нема изговора, чак и фудбалске звезде морају у војску

  • Мајк Хенсон
  • ББЦ Спорт
Сон Хонг-мин

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сон постигао 30 голова на 99 утакмица за Тотенхем

Познати спортисти углавном су поштеђени служења војног рока или је он сведен на минимум, што не би могло да се каже за фудбалера Тотенхема Сон Хонг-мина.

Сон Хонг-мин је један од најбољих фудбалера енглеског великана, али још није одслужио две обавезне године у војсци Јужне Кореје.

Да ли ће добити „вољно" зависи делом и од њега.

Стрелац 30 погодака на 90 мечева за Тотенхем тренутно је на Азијским играма у Индонезији и победничко постоље је једино које га може спасти војног рока.

То ће одлучити полуфинални мечеви против Сирије или Вијетнама, као и потенцијално финале против Јапана, УАЕ или Северне Кореје.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Играчи Астон Виле на тренингу под надзором фитнес инструктора из војске 2011. године

Пораз у неком од тих мечева имао би велике последице - наредних 18 месеци у рову.

Сон Хонг-мин (26) је у Премијер лигу стигао из Бајер Леверкузена 2015. године, а уколико буде морао у војску следи му пет недеља основне обуке, војне вежбе и обука за борбену готовост.

Претходни регрути наводе да војни рок укључује и дане на планини која гледа на Северну Кореја - суседа са којим је Јужна Кореја 65 година након окончања сукоба технички и даље у рату.

Сада сигурно мислите да је то тако само у теорији и да ће у стварности бити све много другачије. То уопште није сигурно.

„Што је неко познатији у Јужној Кореји то му је теже да избегне војску", каже стручњак за Корејско полуострво Џејмс Хор.

„Не постоји систем на свету који има тако мало рупа, а свима је то толико битно да они који покушају да избегну војску никад не прођу добро".

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Војни рок у Јужној Кореји је обавезан за све мушкарце који су физички способни

„Одлазак у војску је част и обавеза. То је доказ да сте прави Корејац и да вам је интерес земље у срцу, чак и ако имате дугу косу и магичне копачке".

„Војска је веома моћна организација и они не фаворизују богате или утицајне".

Сличних ситуација је било и раније - нападач Арсенала Парк Чу-јанг 2012. године је искористио дозволу о боравку у Монаку, као услов за десетодневно одлагање одласка у војску.

То је изазвало бурну реакцију у Јужној Кореји - избачен је из националног тима, морао је да се врати у Сеул да се извини, док су власти након тога додатно пооштриле правила.

Исто тако, ријалити звезда и репер МС Монг 2010. године је оптужен да је да су му извадили два здрава зуба како би на здравственом основу избегао војску.

Због тога је осуђен на шест месеци затвора.

Звезде познате к-поп музичке сцене тако редовно нестају из јавности због војске.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Бивши нападач Арсенала Парк Чу-јанг клања се пре конференције за медије на којој се извинио нацији због покушаја да одложи служење војног рока

Чувени аутор песме "Gangnam Style" PSY морао је да у војску иде два пута - други пут за казну зато што је током првог боравка у војсци наставио поп каријеру.

Има ту још примера: Бивши играч бејзбола Баек Ча-сунг морао је да се одрекне корејског држављанства и узме амерички пасош како би наставио да игра у САД.

Ове године покушао је поново да добије држављанство Јужне Кореје, али је одбијен.

Голфер Бае Санг-мун, који је био међу сто најбољих на свету, 2015. године је изјавио да би можда требало дозволити му да одложи служење војног рока док му се каријера не заврши.

Суд у Даегуу је мислио другачије и морао је да проведе две године у војсци.

„Од дана када сам дошао, до последњег дана службе, желео сам да се војни рок заврши. Желео сам да играм на турнирима, да спавам код куће и да возим", навео је 2017. године у интервјуу.

Како наводи, надао се да ће спартански живот, обука, марширање и дизање тегова повећати његов такмичарски дух.

На крају се на голф терене вратио физички и психички јачи, али лошији у голфу и од тог тренутка му је каријера кренула силазном путањом.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Бае је био међу сто најбољих голфера на свету пре него што је отишао у војску

Најбољи фудбалери Јужне Кореје су ипак углавном били поштеђени, али све због успеха који су постизали.

Освајач Лиге шампиона са Манчестер јунајтедом Парк Ји-сунг, био је део тима који није морао да иде у војску зато што су на Светском првенству 2002. у Јапану и Јужној Кореји стигли до полуфинала.

Играч средине терена у Њукаслу Ки Сунг-јенг био је освајач бронзе у Лондону 2012. године, због чега му је војни рок смањен на само четири недеље.

„То је нешто што сви поштујемо. Није фер да кажемо да смо познати фудбалери само да не бисмо морали да идемо", рекао је Ки у марту за Сан.

„Сон и ја не можемо да добијемо посебан третман само зато што играмо у Премијер лиги".

Сон је био део репрезентације Јужне Кореје док је 2014. играо за Бајер Леверкузен.

Међутим, клуб га није пустио да иде са репрезентацијом на Азијске игре због две утакмице Лиге шампиона.

Јужна Кореја је и без њега победила суседе са севера и освојила злато, чиме је још једна генерација фудбалера избегла војни рок, али не и он.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Бае на табли оних који не учествују на турниру

Тотенхем се до сада није оглашавао по питању Соновог могућег одласка у војску, али су му дозволили да оде у Индонезију на нови турнир.

Купили су га за око 22 милиона фунти, након чега је Сон у јулу потписао уговор на пет месеци.

Иначе, у интервјуу за Тајм пре Светског првенства у Русији Сон је изјавио да не планира да покуша да избегне војску, након чега је његов агент спречио даља питања на ту тему.

О његовим емоцијама се такође доста причало.

Сузе након пораза у четвртфиналу од Хондураса у Рију 2016. године и у групној фази Светског првенства у Русији донеле су му много симпатија у домовини.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Јужна Кореја је испала у четвртфиналу Олимпијских игара у Рију и у групној фази Светског првенства у Русији

Због тога постоји и интернет петиција упућена председнику Јужне Кореје од људи коју наводе да ће одслужити дупли војни рок ако Сону буде дозвољено да га прескочи.

Петицију је до сада потписало више хиљада људи.

Међутим, без успеха на терену влада Јужне Кореје би тешко својим грађанима оправдала његов изостанак из строја.

Ипак, постоје и легитимни начини да Сон настави да игра фудбал:

У јужнокорејској К-лиги постоје два клуба - Сангју-Сангму, којем руководи војска, и Асан Мугунгва, којем руководи полиција, а који својим фудбалерима дозвољавају војни рок одслуже код њих.

Да би неко играо за те тимове мора да у претходној сезони игра за неки други клуб из лиге.

Уколико Сон не успе да освоји Азијске игре, Тотенхем ће свакако бити спреман на разне опције како би га задржали на северу Лондона.