Загађење ваздуха „шкоди интелигенцији", показало ново истраживање

Кинески са маском, Пекинг, 2015. Image copyright Getty Images
Натпис на слици Кинески граови познати су по високом степену загађености ваздуха

Стална изложеност загађеном ваздуху могла би бити повезана са когнитивним способностима, резултати су новог кинеског истраживања.

Научници верују да штетни утицај расте са годинама старости и штетне материје највише утичу на мушкарце нижег образовања.

Амерички и кинески истраживачи четири године пратили су 20 хиљада људи у Кини.

Они верују да су резултати истраживања важни за цео свет - 80 одсто светске популације дише ваздух са високим процентом штетних честица.

Истраживачи су повезали ниво загађења и резултате тестова из математике, али нису успели да докажу да загађење утиче на то колико су испитаници добро урадили тестове.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionЗагађење ваздуха „шкоди интелигенцији"

Истраживање у коме су учествовали истраживачи за Пекиншког универзитета и универзитета Јејл из Сједињених Држава, проучавали су ниво сумпор-диоксида, азот-диоксида и честица мањих од 10 микроцентиметара у пречнику, у местима у којима испитаници живе.

Истраживање се није бавило нивоима угљен-моноксида, озона и већих честица.

Према подацима Светске здравствене организације, загађење ваздуха невидљиви је убица - процењује се да због загађења годишње живот изгуби седам милион људи.

„Доказали смо да је утицај загађења на резултате усмених тестова израженији код старијих мушких испитаника слабијег нивоа образовања", пише у истраживању.

Загађење повећава и ризик од развоја Алцхајмерове болести и других облика деменције, тврде истраживачи.

„Узорак испитаника нам је дозволио да проучимо утицај загађења код старења. Имамо нове резултате када је у питању утицај загађења у различитим животним добима", каже Ши Чен из Јејл школе јавног здравља.

У истраживању су учествовала оба пола, а најмлађи испитаници имали су 10 година.

Истраживање је спроведено између 2010. и 2014. године и садржало је 24 питања из математике и 34 питања о познавању света.

И раније рађена истраживања показала су да загађење негативно утиче на когнитивне способности.

„Резултати кинеског истраживања поклапају се са резултатима претходног ", каже Дерик Хо са Политехничког института у Хонг Конгу.

Хо се бавио утицајем екстремних временских услова на здравље људи.

„Ново истраживање је много детаљније од претходних и бави се различитим нивоима утицаја које загађење има на различите старосне групе и полове", каже.

Рад на отвореном

Сматра се да многи загађивачи директно утичу на хемијски састав мозга на различите начине.

Загађивачи повећавају ризик и од обољевања од депресије.


Загађење широм света - статистика

  • Сваке године 7 милиона људи умре због изложености загађеном ваздуху
  • Загађење ваздуха било је узрок смрти 4,2 милиона људи који су живот изгубили 2016. године
  • 91 одсто светске популације живи у местима у којима је индекс квалитета ваздуха виши од онога који препоручује Светска здравствена организација
  • 14 градова у Индији налази се међу 20 најзагађенијих на свету
  • 9 од 10 људи на свету дише загађени ваздух

Извор: Светска здравствена организација


Један од разлога због којих је истраживање показало да су старији мушкарци без високог образовања изложенији загађењу је тај што се обично ради о мушкарцима који раде напољу.

„Када су у питању људи у педесетим и шездесетим годинама живота јако је тешко ублажити ефекте негативног утицаја", Каже Ши.

Итраживачи кажу да, иако се резултати истраживања односе на Кину, они могу помоћи земљама у развоју и указати на важност загађености ваздуха.

Аутори су истакли да је у 98 одсто градова у којима живи више од 100 хиљада становника ниво загађености ваздуха виши него што то прописује Светска здравствена организација.