Ураган Марија: Коначан број жртава 50 пута већи од досадашњих званичних података

Оштећени пут у Порторику, 2017. Image copyright AFP/Getty
Натпис на слици Порторико је затражио финансијску помоћ америчког Конгреса

Званичници Порторика објавили су да је у урагану Марија који је погодио острво у септембру 2017. године погинуло 2.975 људи.

Нови број жртава скоро је 50 пута већи од претходних процена по којима је погинуло 60 људи.

Гувернер Рикардо Росело „прихватио" је нове налазе недавно објављеног извештаја.

Порторико од септембра прошле године покушава да поправи инфраструктуру и енергетску мрежу - од Сједињених Држава су затражили око 120 милијарди евра.

„Нови званични број жртава је 2.975. Иако је ово само процена, она је заснована на научној основи", рекао је Росело на конференцији за медије.

Бела кућа је саопштила да федерална влада Сједињених Држава подржава напоре гувернера да подаци о жртвама буду транспарентни.

Председник САД-а Доналд Трамп критикован је због реакција након што је ураган погодио Порторико. Критичари су га оптужили да је више бриге показао према грађанима Тексаса и Флориде након што су урагани погодили ове две савезне државе.

Зашто је промењен број жртава?

Званичници Порторика критиковани су скоро годину дана због тога што нису објавили тачан број жртава. Ураган Марија био је најјача олуја која је погодила регион у последњих 90 година.

Све до сада званичан број жртава био је 64 - иако су званичници и раније изјављивали да је укупан број вероватно знатно виши.

Непосредно након непогоде, стручњаци су процењивали да би укупан број жртава могао бити 4.600.

Прве процене владе Порторика приказивале су број жртава које су се удавиле или погинуле у рушењу зграда.

Међутим, велик број људи живот је изгубио и због недовољне здравствене неге и недостатака струје и чисте воде. Честа искључења струје довела су до смртних случајева због сепсе и дијабетеса.

Последње процене броја жртава резултат су извештај који су направили стручњаци са Џорџ Вашингтон универзитета а који је наручила влада Порторика.

„Извештај показује величину катастрофе", рекао је Росело.

На питање новинара зашто влада до сада није утврдила тачан број жртава одговорио је да није савршен.

"Нисам савршен. Свако греши", рекао је.

Росело је цитирао део извештаја у коме пише да лекари „нису имали довољно знања" како да озваниче смртне случаје узроковане природним непогодама.

„Коначна одлука о броју настрадалих била је на докторима. Нажалост, нису прошли званичну обуку за овако нешто", рекао је Росело медијима.

Званично признање броја жртава је корак напред.

Корак напред

Гери Одонахју, ББЦ Вашингтон

Влада Порторика је скоро годину дана живела у убеђењу да је настрадало 64 људи.

Тај број је био просто смешан када у обзир узмете да је ветар брзине 241 километар на сат направио штету вредну 100 милијарди евра, оставио људе без струје скоро три месеца, више од два без воде и 41 дан без телефонског сигнала.

Истина, нови биланс је и даље само процена заснована на подацима о броју умрлих и узимајући у обзир податке о миграцијама.

Међутим, ово је корак напред за Порторико јер сада могу да наставе да раде на поправкама инфраструктуре и добијању милијарди долара од Конгреса Сједињених Држава како би поново изградили банкротирано острво.

Шта пише у извештају?

Истраживачи су добили укупан број жртава на основу умрлица и других података о броју умрлих од средине септембра 2017. до средине фебруара ове године.

Ово карипско острво је дом 3,3 милиона грађана Сједињених Држава, од којих је скоро осам одсто напустило острво након урагана.

У извештају пише да су сиромашнији грађани имали 45 одсто веће шансе да игубе живот након урагана.

Гувернер Росело изјавио је да ће дати наређење за формирање органа за истраживање навода извештаја и извршења препорука које су дали стручњаци.

Котоверза?

Ураган Марија сматра се трећим највећим финансијси разорним у историји Сједињених Држава од 1990. године, а ипак, број жртава је три пута већи од броја живота које је однео ураган Катарина који је 2005. погодио обалу Сједињених Држава и однео 1.833 живота.

Ново истраживање отвара питање одговора Доналда Трампа на катасртофу у Порторику.

Када је посетио острво у октобру прошле године, изјавио је да званични треба да буду „поносни" због броја жртвава (у том трнутку 16) због тога што не може да се пореди са бројем живова које је однео ураган Катарина.

Више о овој причи