Трамп прети изласком САД из Светске трговинске организације

Трамп са качкетима у рукама Image copyright EPA
Натпис на слици Трамп прети изласком САД-а из Светске трговинске организације

Председник Сједињених Држава Доналд Трамп запретио је могућим изласком те државе из Светске трговинске организације (СТО), због наводног нефер третмана.

„Ако се не доведу у ред, повући ћемо се из СТО", рекао је Трамп у интервјуу за Блумберг Њуз.

Светска трговинска организација је основана да би обезбедила правила у глобалној трговини и решавала спорове међу земљама.

Трамп је навео да то тело исувише често пресуђује против Сједињених Држава, иако су добили неке последње пресуде.

Он је за Фокс Њуз раније ове године рекао да је СТО основана „да брани корист свих, осим САД-а", додајући да је његова држава „изгубила скоро све тужбе пред СТО".

Међутим, неке анализе показују да су Сједињене Државе победиле у око 90 случајева у којима су оне тужиле, те да су изгубиле отприлике исти проценат тужби у случајевима који су вођени против њих.

Трампово упозорење на могућност да САД напусте организацију појачава конфликт између председничке протекционистичке трговинске политике и отвореног тржишта које СТО обезбеђује.

У међуверемену Вашингтон је недавно блокирао избор нових судија у систему СТО, што је потенционално могло да парализује њену способност да доноси пресуде.

Реберт Лајтхајзер, представник америчке трговинске коморе, такође је оптужио СТО за вршење утицаја на суверенитет државе.

Који је Трампов проблем са СТО?

Актуелни председник САД-а указиовао је на нефер трговину и пре него што је дошао на место председника.

Трамп је изјавио у четвртак да је уговор из 1994. године којим је основана СТО „био најгори трговински споразум икада направљен".

Сједињене Државе у последних неколико месеци на више фронтова воде трговинску битку „мило за драго".

Она која изазива највише интересовања је са Кином, пошто се две највеће светске економије такмиче за глобални утицај.

Трамп је увео тарифе на бројну робу која се увози у САД.

Трећа рунда пореза на робу из Кине, у виси од око 170 милијардни евра могла би да ступи на снагу следеће недеље, након јавних коментара, пише Блумберг, који се позива на више извора.

Упитан да прокоментарише то у интервјуу за Блумберг, Трамп је рекао да то „није скроз погрешно".

Image copyright AFP
Натпис на слици Трамп тврди да СТО пресуђује увек против САД

Кина је одговорила на тарифе Сједињених Држава увођењем пореза у истој висини на робу из те земље и поднела је жалбу СТО.

Кинески министар трговине изјавио је да та земља „оторено сумњичи" САД за кршење правила СТО.

Прву жалбу Кина је поднела у јулу, након што је Трамп увео своју прву рунду тарифа.

СТО је у средишту система правила за међународну трговину.

То је форум за вођење спорова између земаља због кршења правила глобалне трговине, као и за преговоре о новој трговинској либерализацији.

Шта је са осталим трговинским споразумим?

Трамп је у понедељак најавио да су се САД и Мексико сложиле да ревидирају Северноамерички споразум о слободној трговини (Нафта), називајући га „заиста добрим послом" који је био „прилично фер" за обе земље.

Он је раније претио повлачењем из споразума, покренуо годину разговора и затражио поновни договор о споразуму из 1994. године - који криви за пад броја радних места у САД, посебно у аутомобилској индустрији.

Канада, која је трећи члан Нафта споразума, тек треба да се сагласи са новим условима.

Лајтхајзер је у четвртак одржао разговоре са канадском министарком спољних послова Христијом Фриленд, чији је циљ био постизање новог договора.

Након четири одвојена састанка, који су трајали до касно у ноћ, Фриленд је новинарима рекла да се не може постићи договор, додајући да ће се разговори наставити у петак.

Трамп је у петак поставио рок Канади за потписивање споразума и запретио да ће опорезовати аутомобилски сектор земље или га искључити у потпуности.

Више о овој причи