Рат у Сирији: Русија „наставља с нападима на Идлиб“

Дете у избегличком кампу у Идлибу

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

У Идлибу живи 2,9 милиона људи, од којих је већина дошла из других делова Сирије

Руски авиони су наводно бомбардовали провинцију Идлиб, коју држе побуњеници, а владине снаге планирају велику офанзиву на овај део земље.

Ако се ови наводи потврде, то ће бити први ваздушни напади у претходне три недеље.

Амерички председник Доналд Трамп упозорио је јуче сиријску владу, као и њихове руске и иранске савезнике да не крећу у "непромишљени" напад на провинцију Идлиб, коју држе побуњеници.

У твиту је поменуо је могућност "хуманитарне катастрофе" у којој би стотине хиљада људи могло да изгуби живот.

Снаге сиријске владе спремају велику офанзиву на последње уточиште побуњеника у овој земљи.

Уједињене нације такође тврде да ова војна кампања може да има веома озбиљне последице на животе стотине хиљада људи.

Стејт дипартмент је упозорио да ће Вашингтон одговорити на нападе хемијским оружјем сиријске владе или њених савезника.

Шта су били циљеви ваздушних напада?

Сиријска опсерваторија за људска права, група за надзор смештена у Великој Британији, извештава да су руски авиони извршили 30 напада на 16 побуњеничких упоришта у западном Идлибу, у планинама у провинцији Латакија и равници Сахл ал-Габ.

Новинска агенција Степ, која подржава опозицију, извештава како су руске снаге бомбардовале села Инаб, ал-Џанудија, Тал Авар, Сририф, Џадраја и ал-Барија.

Портал повезан с Ал Каида џихадијским савезом Хајат Тахрир ал-Шам (ХТС) објавио је фотографије на којима се види дим из неколико села.

Сиријска цивилна одбрана, чији спасиоци су познати под именом Бели шлемови, тврди да је троје цивила убијену у нападу на село Џиср ал-Шугхор.

Сиријска опсерваторија за људска права је објавила да су руски ваздушни напади обновљени после 22 дана и догодили су се неколико сати након што су борци, који подржавају Асадову владу, убијени у побуњеничком нападу ракетама у области Џабала Туркмен у области Латакија.

Шта раде провладине снаге?

Сиријски војници и припадници савезничких група се спремају за постепену офанзиву на Идлиб, што је последње упориште побуњеника.

ХТС, коју су УН описале као терористичку организацију, има 10.000 бораца у провинцији Идлиб, као и побуњеничке групације из Турске најавиле су да ће узвратити на напад.

Пошто су побуњеници поражени у већем делу Сирије, офанзива на северну провинцију ће бити последња велика битка у грађанском рату у Сирији.

Према проценама Уједињених нација, око 30.000 бораца из џихадијских група Ал Нусра и Ал Каида налази се у Идлибу.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Побуњеници у Идлибу се спремају за офанзиву владиних снага

Извори које преноси агенција Ројтерс тврде да председник Башар ал-Асад припрема постепену офанзиву.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да „терористи" морају бити збрисани у Идлибу, оптуживши их да користе цивиле као људски штит.

И он и његов колега на сиријској страни Валид Мулаем оптужили су побуњенике да спремају хемијски напад на Идлиб како би за то оптужили владине снаге и изазвали САД да одговоре.

Портпарол Кремља Димитри Песков рекао је да су недавне пробе на отвореном мору оправдане, додавши да „средиште терориста" у Идлибу мора да буде поражено.

Шта кажу Уједињене нације?

Изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура упозорио је да може доћи до „ланчане реакције" ако влада испуни своје претње и нападне Идлиб.

Он је захтевао да се успоставе хуманитарни коридори како би се омогућило цивилима да се евакуишу.

Џихадисти морају да буду поражени, али не по цену стотине хиљада живота, изјавио је Де Мистура.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Хиљаде људи је потражило уточиште у провинцији Идлиб

УН жели се да избегне сценарио који се одиграо у градовима Алепо, Рака или Источна Гута, где су погинуле хиљаде цивила, због чега дипломате ове организације позивају све стране да буду уздржане.

Де Мистура је понудио да лично оде у Идлиб и помогне стварању хуманитарног коридора, што би омогућило евакуацију становништва на територију коју држи влада.

Шта су последице овог грађанског рата?

После седам година борби у Сирији, више од 400.000 људи погинуло је или нестало, а више од половине становништва је избачено из домова.

Идлиб је пружио уточиште побуњеницима и њиховима породицима, које су евакуисане из области које држе владине снаге и они више немају где да оду у Сирији, ако напусте ову провинцију.

Напад на Идлиб може да погорша односе са Турском, која држи осматрачнице око територије побуњеника, што је део "договора о смањењу сукоба" са Русијом и Ираном.

Лидери Ирана, Турске и Русије окупиће се на самиту у Ирану у петак да разговарају о решењу за Идлиб, извештава агенција Фарс.