Доналд Трамп описао књигу новинара Боба Вудворда о њему као "превару"

Боб Вудворд и Доналд Трамп

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Трамп је за Вудвордову књигу рекао: "Још једна лоша књига"

Амерички председник Доналд Трамп описао је књигу о његовој владавини у Белој кући, из пера новинара Боба Вудворда, заслужног за откривање афере Вотергејт, као "превару америчке јавности".

Шеф његовог кабинета и секретар за одбрану одговорили су на председников твит тако што су књигу окарактерисали као "патетичну" и "измишљотину".

У књизи су високо позиционирани званичници изјавили како су наводно крили осетљиве документе од Трампа, како би га спречили да их потпише.

Неки од њих су председника назвали "идиотом" и "лажовом".

Књига „Страх: Трамп у Белој кући" биће објављена 11. септембра, најављено је да ће открити како Америком влада хаотична администрација, као и да је "извршна власт доживела нервни слом".

Вудворд је веома цењен новинар, који је открио улогу Ричарда Никсона у скандалу Вотергејт почетком седамдесетих.

Како је председник одговорио?

Трамп је објавио низ твитова у којима је изнео своје мишљење, као и изјаве секретара за одбрану Џима Метиса, шефа свог кабинета Џона Келија и портпаролке Беле куће Саре Хакаби Сендерс.

Трамп је рекао да су цитати приписани Метису и Келију „измишљотине и превара америчке јавности, као и друге приче и цитати изнети у књизи".

Додао је да су књигу „већ дискредитовале лажи и измишљени извори", одбацивши наводе да је речима "ментално ретардирани" и "глупи Јужњак" описао државног тужиоца Џефа Сешнса.

У изјави коју је дао Метис, књига је описана као „производ нечије богате маште". Он је додао: „Увредљиве речи о председнику које сам наводно изговорио за Вудвордову књигу никад нисам рекао ни ја, нити неко други у мом присуству".

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Џим Метис: "(Вудвордови) извори немају кредбилитет"

Кели је такође објавио изјаву за јавност: „Тврдња да сам назвао председника идиотом није тачна.... Он зна моје мишљење и обојица знамо да је ова прича будалаштина.... патетични покушај да се дискредитују људи блиски председнику Трампу."

Сандерс је књигу окарактерисала као „збирку измишљених прича, које су испричали незадовољни бивши запослени у Белој кући у жељи да оцрне председника".

У интервјуу конзервативном вебсајту Дејли колер, Трамп је окарактерисао ово издање као "још једну лошу књигу", додавши да "Вудворд има проблема с кредибилитетом".

Које су оптужбе изнете у књизи?

Једна од главних тврдњи изнетих у књизи је да су бивши и садашњи запослени у администрацији крили осетљиве документе од председника или су поступали супротно његовим наређењима.

Све то подсећа на „административни државни удар", каже Вудворд.

У књизи такође стоји да је Трамп наредио званичницима у Пентагону да убију председника Сирије Башара ал-Асада.

„Ајде да га (псовка) убијемо! Ајмо! Да (псовка) убијемо све њих", Трамп је наводно рекао Метису.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Трамп је наводно планирао Асадово убиство

Наводно је Метис прихватио Трампов предлог, али је после тога рекао свом помоћнику „да се ништа од тога неће десити".

У књизи је наведен Метисов цитат да "Трамп има знање ученика шестог разреда о међународним односима".

Вудворд пише да су главни економски саветник председника Гери Кон и један од секретара у Белој кући Роб Портер сакрили документа са Трамповог стола, како их он не би потписао.

„Осећам се као да ходам ивицом литице", наводно је рекао Портер.

Занимљиви су и следећи наводи:

  • Кели је изјавио: „Ми смо у лудари .... Ово је најгори посао који сам икада радио"
  • Бивши Трампов адвокат Џон Дауд је назвао Трампа „(псовка) лажовом"
  • Трамп је бившег шефа кабинета Рејнса Прибуса назвао пацовом. „Само се мува около"
  • Трамп је рекао секретару за трговину Вилбуру Росу да му не верује. „Не желим да учествујеш ни у каквим преговорима. Твоје време је прошло"
  • Трампов однос са Рексом Тилерсоном се никада није поправио од када је бивши државни секретар наводно председника назвао „(псовка) мороном"

Да ли Боб Вудворд има кредибилитет?

Тешко би било наћи новинара који има боље референце. Истрага коју је водио са колегом Карлом Бернштајном у Вашинтгон посту седамдесетих допринела је смени Ричарда Никсона. У међувремену написао је више књига о америчким председницима, између осталог о Џорџу Бушу млађем и Бараку Обами.

Он је међу најцењенијим политичким аналитичарима данас.

Дописник ББЦ из Америке Ентони Заркер каже да Вудворд има слободан приступ местима где се доносе одлуке и да у Вашингтону влада мишљење "да је боље причати са њим, јер ваше колеге и противници су му већ понудили своју страну приче".

Да ли је председник разговарао с Вудвордом?

Вашингтон пост је објавио аудио снимак позива председника Вудворду почетком августа.

У снимку, председник тврди да га нико није контактирао за интервју, нити га обавестио да Вудворд пише књигу о њему, што је овај новинар негирао.

Вудворд му је рекао да је „имао увид у много докумената и да је разговарао за запосленима у Белој кући", као и да ће његова књига бити „беспоштедан приказ света у коме ви и ваша администрација функционишете".

„Претпостављам да то значи да ћу бити приказан у негативном светлу", одговорио је председник. "Изаћи ће још једна лоша књига о мени. Велика ствар."

Вудворд је рекао: „Верујем у нашу земљу, а пошто сте ви председник, желим вам пуно среће".