Десетине слонова убијено у Боцвани у близини заштићеног подручја

Бебе слонови Image copyright Elephants Without Borders
Натпис на слици Бебе слонови, који су сада остале без родитеља, биће пребачене у друга заштићена подручја у Боцвани

Лешеви скоро 90 слонова пронађени су у близини познатог заштићеног подручја животиња у Боцвани, рекли су конзерватори.

Организација „Слонови без граница", која спроводи истраживање, саопштила је да је ниво смртности животиња највећи до сада забележен у Африци.

Ово се дешава након владине одлуке да се разоружају јединице које се боре против ловокрадица у Боцвани.

Боцвана има највећу светску популацију слонова, али ловокрадице стално нападају.

Научник који спроводи обимна истраживања у дивљини је рекао да су многи од 87 слонова убијени због кљова пре само неколико недеља. Додао је и да је пет белих носорога убијено за три месеца.

„Шокиран сам, потпуно сам запањен, број ловаца који убијају слонове у Боцвани је далеко највећи у Африци. Никада ништа слично нисам видео нити сам о томе читао", рекао је доктор Мајк Чејс из организације „Слонови без граница".

„Када упоредим стање овде са цифрама и подацима из пописа слонова, које сам спровео 2015. године, у Боцвани има дупло више убијених слонова него било где другде у Африци."

Тај попис је проценио да је трећина афричких слонова убијена у последњој деценији, а 60 одсто слонова Танзаније изгубљено је за пет година.

Image copyright Elephants Without Borders
Натпис на слици Боцвана има највећу светску популацију слонова, али ловокрадице стално нападају

Боцвана је имала репутацију земље која не прашта убицама слонова.

Упркос недостатку ограда на границама, слонови се враћају из Анголе, Намибије и Замбије или остају у границама Боцване, где се осећају сигурно.

Инциденти кријумчарења у земљи били су ретки због наоружаних и добро организованих специјалних јединица које су се бориле против кријумчарења.

Са 130.000 слонова, Боцвана је последње уточиште слонова у Африци.

Први знак да се то мења био је када је ББЦ пре две године летео са Чејсом у близини намибијске границе и открио неколико трупова слонова без кљова.

Међутим, најновија убиства догодила су се дубоко у Боцвани, близу заштићеног подручја дивљине Окаванго делта, који привлачи туристе из целог света.

Image copyright Elephants Without Borders
Натпис на слици ББЦ је пре две године летео са Чејсом у близини намибијске границе и открио низ убијених слонова без кљова

Влада је разоружала своје специјалне јединице, које се боре против кријумчарења, у мају ове године. То се догодило месец дана након што је председник Мокветси Масиси положио заклетву.

Јединице су се фокусирале на пограничне делове, који су раније посебно били проблематични.

Високи званичник у канцеларији председника, Картер Моруписи, рекао је новинарима у Боцвани у то време да је - Влада одлучила да повуче оружје и опрему из Одељења за дивље животиње и националне паркове, али није објаснио зашто.

Више о овој причи