Неименовани званичник Беле куће: "Део сам покрета отпора"

Доналд Трамп
Натпис на слици Њујорк тајмс - Поносни смо што смо објавили овај текст

Неименовани званичник Беле куће каже да запослени у Трамповој администрацији улажу напоре како би осујетили планове председника и заштитили државу од његових „најгорих намера".

У уводнику објављеном у Њјујорк тајмсу, аутор каже да је Трампова „аморалност" и „импулсивност" довела до непромишљених одлука.

Трамп је описао анонимног званичника као „бескичмењака", а ову новину као „лажни медиј".

Секретарка за штампу Беле куће изјавила да је мистериозни аутор „кукавица" и да треба да да отказ.

Уредници Њујорк тајмса стали су иза објављеног уводника и саопштили да су „поносни" што су објавили текст, „који ће продубити разумевање јавности о томе шта се дешава у Трамповој администрацији".

Трамп тврди да је Вудвордова књига превара

Трамп: Плаћање је било легално

Трамп „морално неподобан да буде председник“

Овај текст се појавио дан након што су објављени делови књиге Боба Вудворда о Белој кући, у којој се тврди да су високи званичници укључени у „административни државни удар" како би заштитили државу од председника, између осталог, уклањајући кључне документе са његовог стола пре него што би их он потписао.

Уводник би могао да буде први знак да се државни удар заиста одвија у Белој кући.

Аутор за себе каже да није прикривени либерал, већ да се слаже с већином политичких одлука које ова администрација доноси, али да се те одлуке доносе упркос, а не захваљујући - председнику САД.

Шта овај званичник каже о Трампу?

Листа критика је позната председниковим противницима са обе стране политичког спектра. Састанци у атмосфери дезорганизације, хировито и ситничаво понашање председника, његова неспособност да се држи одлуке коју је сам донео, антипатије према слободи штампе и „антидемократски" инстинкти.

Он/она описује да је на делу „двосмерна владавина", јер председникове импулсе, попут помирљивог става према „аутократама и диктаторима" као што су Ким Џонг-ун и Владимир Путин, преусмеравају „они одговорнији који су присутни у просторији".

„Није у питању такозвана 'дубока држава''", пише овај аутор. „То је поступање стабилне државе."

Наводно, неки од званичника у Белој кући почели су да се кришом договарају о могућности активирања 25. амандмана, који омогућава потпредседнику и већини секретара у кабинету да уклоне председника који „није у стању да влада и врши дужности које овај положај налаже".

Натпис на слици Трамп је показао симпатије према аутократама

До сада је овај маневар био незамислив и о томе су сањали само најљући Трампови противници.

„Нико не жели да покрене уставну кризу", он/она пише у тексту. „Урадићемо све како бисмо усмерили администрацију у правом смеру док се ово - на овај или онај начин - не заврши."

Како је одговорила Бела кућа?

Тренутно се у Белој кући одвија агресивна потрага за извором. кога је Вудворд цитирао у књизи „Страх: Трамп у Белој кући". Текст у Тајмсу само додаје уље на ватру.

Трамп је на Твитер налогу написао „ИЗДАЈА?"

Затим је написао да се пита да ли овај извор уопште постоји или га је измислио Тајмс.

„Ако овај бескичмењак анонимус постоји, Њујорк тајмс мора да га преда влади због угрожавања националне безбедности!"

Секретарка за штампу у Белој кући Сара Хакаби Сендерс написала је оштар одговор.

„Појединац који је написао овај текст, одлучио је да лаже, уместо да подржи, изабраног председника Сједињених Држава", написала је. „Он није ставио државу на прво место, већ себе и свој его, испред воље америчког народа."

Трамп је додао да ће сви „лажни медији бити без посла" кад он оде са места председника, јер неће имати о чему да пишу.

Игра погађања - ко је анономни извор?

И ван Беле куће, у Вашингтону је покренута игра погађања идентитета тајног извора. Још од „анонимног" писца романа „Основне боје", фикције на тему кампање Била Клинтона из 1992, није било занимљивије мистерије у главном граду Америке. Касније је откривено да је овај роман написао новинар Џо Клајн.

Како се већи део текста бави међународним односима, верује се да извор ради у Стејт дипартменту, Савету за националну безбедност или Секретаријату за одбрану.

Неким коментаторима је пажњу привукао опис покојног сенатора Џона Мекејна као „звезде водиље", што је израз који је користио потпредседник Мајк Пенс.

Због тога многи верују да је он аутор уводника. Пенс је често користио ову синтагму која није толико присутна у јавном говору.

Више о овој причи