Рој Мур тужи Сашу Барона Коена за клевету због ТВ скеча

Рој Мур и Саша Барон Коен Image copyright Reuters
Натпис на слици Бившки кандидат за америчког сенатора каже да је преварен да учествује у Коеновој емисији

Бивши кандидат за амерички Сенат Рој Мур тужи британског комичара Сашу Барона Коена за клевету након што је био жртва телевизијског скеча.

У скечу за емисију „Ко је Америка?", Барон Коен се представио као израелски антитерористички стручњак који демонстрира „детектор за педофиле".

Када би се „уређај" приближио Муру, запиштао би.

Мур је током прошлогодишње кампање оптужен за сексуално злостављање, које он негира.

Мурови адвокати кажу да је комичар лажно оптужио њиховог клијента да је сексуални преступник. Траже одштету у вредности од 95 милиона долара од Барона Коена и компанија Шоутајм и ЦБС.

Коенови представници нису одговорили на оптужбе поднете савезном суду у Вашингтону. Портпарол компаније Шоутајм није коментарисао најављене спорове.

Рој Мур је био прошлогодишњи кандидат за сенат државе Алабама, али је изгубио од демократског супарника Дага Џоунса.

Очекивало се да победи у конзервативној држави, али кампању су му омеле оптужбе за сексуално злостављање тинејџера. Мур негира било каква недела.

Мур је у мају поднео тужбу за клевету против жена које су га оптужиле и рекао да су део „политичке завере" како би се осујетила његова кампања.

„Тежак стрес"

Мур каже да је отпутовао за Вашинготн како би гостовао у, наводно, израелској ТВ емисији, верујући да ће добити награду за своје произраелске ставове.

У тужби се наводи да је „Лик оптуженог Коена лажно и са намером да превари представио лажан 'уређај', који је наводно направила Израелска војска како би открила педофиле."

„Током овог дела емисије, 'уређај' оптуженог Коена - као део лажне и обмањујуће радње - наводно открива судију Мура као сексуалног преступника, што представља клевету."

У тужби се даље наводи да су Мур, његова супруга и читава породица претрпели „велики емоционални стрес и бол... посебно због његовог статуса истакунтог конзервативца и верника".

У емисији емитованој у јулу у Америци, нако што се чуо звук, Мур је рекао Барону Коену: „Подржавам Израел, а не овакве ствари". Затим је напустио емисију.

Мур није прва јавна личност која је учествовала у лажном интервјуу са Барон Коеном.

У јулу, посланик из савезне америчке државе Џорџије поднео је оставку након што је скинуо панталоне и изнео низ расистичких увреда у емисији „Ко је Америка?"

Републикански посланик првобитно је одбио да поднесе оставку по емитовању емисије.

Више о овој причи