Европски парламент ће расправљати о дисциплиновању Мађарске

Мађарски премијер Виктор Орбан Image copyright AFP
Натпис на слици Орбан је реизабран након кампање засноване на антимигрансткој политици

Европски парламент ће расправљати покретању дисциплинског поступка против Мађарске.

Посланици ће расправљати да ли десничарска влада представља озбиљан ризик за вредности ЕУ због њене политике о мигрантима.

Ово се дешава само неколико месеци након што је Европска комисија покренула сличну процедуру против Пољске.

Међутим, ово је први пут да је парламент покушао да искористи моћ такозваног „Члана 7".

Очекује се да ће се мађарски премијер Виктор Орбан лично борити против тврдњи, контрааргумнетима припремљеним на више од 100 страница.

Орбан и његова странка Фидес тврде да су многе оптужнице због повреде права и владавине закона решене одавно.

ББЦ новинар Ник Хорп из Мађарске јавља да су министри у сарадњи са локалним провладиним медијима говорили о лову на вештице против Фидеса, због одлуке да стане у одбрану националног суверенитета против, како су рекли, либералне елите.

Евроскептик Орбан реизабран је раније ове године након кампање засноване на антимигрантској политици, освојивши са Фидесом две трећине места у парламенту.

Али, иако подржан у својој земљи, Орбан се суочава критикама у Европском парламенту да његова политика доказује да не поштује вредности ЕУ.

Савет министара указује на однос мађарске владе према мигрантима, укључујући нови закон који криминализује адвокате и све оне који помажу азилантима као што су медији, активисти, судије и универзитетски професори.

Међутим да би се било какав дисциплински поступак покренуо, потребна му је подршка две трећине посланика и није јасно на који начин ће се одржати гласање у среду.

Ако посланици одлуче да подрже овај процес, завршило би се тако што би Брисел надгледао Мађарску, што то би могао бити дуготрајан процес.

Европска комисија је предузела корак без преседана против Пољске у децембру 2017. године, дајући јој три месеца да се позабави правосудним реформама које су угрозиле владавину права.

Међутим, и даље је исувише мало знакова који упућују на то да је закључак на помолу, јавља Адам Флемингс извештач из Брисела.

Више о овој причи