Мигрантска криза: Више од 100 миграната се утопило близу Либије

Мигранти на гуменом чамцу Image copyright Reuters
Натпис на слици Вишеод 1500 миграната страдало је ове године у покушајима да пређу Медитеран

Више од стотину миграната се утопило у бродолому код обале Либије, почетком септембра, јављају агенције.

Два гумена чамца кренула су 1. септембра , али се један пробушио и потонуо, кажу у организацији Лекари без граница.

Преживело је 276 особа које су одведене у либијски лучки град Кхомс, око 100 километара југоисточно од главног града Триполија.

Лекари без граница тврде да је група миграната сада у притворним центрима.

Преживеле, међу којима и трудне жене, деца и новорођенчад, лекари лече од пнеумоније и опекотина које су задобили од течног гаса.

Према подацима Међународне организације за миграције више од 1.500 миграната страдало је током покушаја преласка Медитерана ове године.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици У 2015. било је више од милион оних који су покушавали да пређу Медитеран

Многи од њих су спасени, иако је Италија, прва дестинација за мигранте који долазе из Либије, недавно почела да забрањује улазак мигрантским бродовима.

Број оних који прелазе Медитеран пао је са више од милион у 2015. години, али путовања све чешће имају смртоносне исходе. Мање смртних случајева је пријављено, али када се упореди са бројим оних који долазе у Европу тај број је већи.

Иако ови бројеви не укључују све већи број оних који се враћају у Либију, раст се може објаснити померањем са краће поморске руте између Турске и Грчке у 2014-15, на много дужи и опаснији пут између Италије и Либије.

Забрињавајућа је ситуација када је реч о мигрантима који остану у Либији. Од краја прошле године било је пријава да су неки мигранти из подсахарске Африке киднаповани за откуп или се продају као робови у јужној Африци.

Либија је нестабилна од свргавања Гадафија 2011.

Стотине миграната који су били у притвору, морали су да буду премештени, након смртоносних сукоба у Триполију крајем августа, као и када су наоружани људи напали и Националну нафтну корпорацију 10. септембра.

Више о овој причи