Немачка католичка црква: Свештеници злостављали хиљаде деце

Врата базилике Светог петра у Ватикану Image copyright Getty Images
Натпис на слици Већина жртава су дечаци, а половина од њих је млађа од 13 година

Више од 3.600 деце злостављали су римокатолички свештеници између 1946. и 2014, наводи се у извештају који је процурео у јавност.

Студију је наручила сама црква, а требало је да буде објављена 25. септембра.

Према резултатима студије, око 1.670 свештеника у Немачкој починило је неки облик сексуалног узнемиравања 3.677 малолетника, преноси немачки Шпигл онлајн.

Портпарол цркве је изјавио да је „запрепашћен и посрамљен" због овог открића.

Овај извештај је последњи у серији открића деценијског злостављања које су починили католички свештеници широм света.

Према новој студији, само 38 одсто наводних починилаца је кривично гоњено, а најчешће се суочавају само са мањим дисциплинским процедурама, пишу немачки медији. Један од шест ових случајева укључује и силовање.

Већина жртава су дечаци, а половина од њих је млађа од 13 година.

Свештеници предатори су често премештани у нове заједнице, без икаквог упозорења о њиховим поступцима.

На овој студији су радила три немачка универзитета, користећи 38.000 докумената из 27 немачких жупанија. Аутори кажу да су размере злостављања вероватно и веће, али да нису сви случајеви регистровани, јер су неки записи „уништени или преправљани".

Image copyright Reuters
Натпис на слици Папа Фрања је одбио да одговори на оптужбе бившег ватиканског дипломате који га је позвао да поднесе оставку, август 2018.

Како је реаговала католичка црква?

„Упознати смо са размерама сексуалног злостављања које се наводи у објављеној студији. Запрепаштени смо и стидимо се због тога", каже бискуп Стефан Акерман, портпарол Немачке бискупске конференције која је наручила извештај.

Он је рекао да је циљ студије да расветли „ову мрачну страну цркве, за добробит оних који су повређени, али и за нас саме, да уочимо грешке и учинимо све да спречимо да се понове".

„Наглашавам да је ова студија мера коју дугујемо не само цркви, већ пре свега онима који су повређени", додао је бискуп.

Акерман је рекао да је извештај процурео у јавност пре него што га је црква видела. Он каже да је црква планирала да обезбеди телефонске линије за помоћ онима који су претрпели злостављање.

Шта црква ради поводом ових тврдњи?

Ватикан није одмах реаговао на писање Шпигла о овој студији. Али у среду је папа Фрања позвао католичке бискупе у Ватикан на дискусију која ће се одржати у фебруару, а посвећена је теми заштите деца.

Немачка студија је последњи у низу удараца римокатоличкој цркви.

Тврдње о томе да свештеници злостављају децу процуреле су широм света, а са њима и тврдње да врх цркве заташкава или игнорише ове радње.

Папа Фрања се прошлог месеца нашао у средишту скандала када га је бивши дипломата Ватикана оптужио да пет година игнорише оптужбе против америчких свештеника.

Они који подржавају папу жестоко доводе у питање веродостојност оптужбе, на коју је папа одбио да одговори.

У августу је папа осудио зверска сексуална злостављања у писму намењеном 1,2 милијарде римокатолика.

Писмо је упутио, након што је објављен извештај о седам деценија злостављања у америчкој држави Пенсилванији. Истрага је показала да је више од 300 свештеника злостављало више од хиљаду деце. Пронашли су и доказе о томе да је црква систематски прикривала доказе.

Више о овој причи