Уставни суд Јужне Африке легализовао употребу канабиса

Око 100 растафаријанаца и других активиста певају и играју испред Вишег суда у Кејптауну у знак подршке судској пријави због декриминализације даге (марихуане / канабиса) 7. децембра 2015. године у центру града Image copyright Getty Images
Натпис на слици Победа активиста за легализацију марихуане

Уставни суд у Јужној Африци легализовао је употребу канабиса. Канабис могу да користе одрасли у приватности.

Активисти који су се залагали за слободну употребу марихуане навијали су и узвикивали: "Марихуана је сада слободна"( Weed are free now ), када је Уставни суд донео одлуку.

У једногласној одлуци судије су легализовале и узгој марихуане за приватне потребе.

Јужноафричка влада је против легализације и тврди да је ова дрога "штетна" за здравље људи.

Влада још није прокоментарисала ову пресуду која је обавезујућа.

Три корисника канабиса, која су кривично гоњена због коришћења дроге, покренула су овај процес, тврдећи да забрана "неоправдано залази у приватну сферу поједница".

Потпредседник суда Рејмонд Зондо је у пресуди изјавио: "Ако одрасла особа користи или поседује канабис за личну употребу, то није кривично дело".

Кривично дело је, међутим, ако се канабис користи јавно или се продаје.

Image copyright EPA
Натпис на слици Парламент ће одлучити која количина канабиса је дозвољена да се поседује

Савет за развој канабиса Јужне Африке поздравио је одлуку и позвао владу да одбаци оптужбе против људи код којих је пронађена ова дрога.

Снага Устава

Ендрју Хардинг, ББЦ Јоханезбург

Ова пресуда је подсетник да је Устав Јужне Африке, који брани индивидуална права грађана, међу најлибералнијим на свету.

У овом случају реч је о приватном узгајању и употреби марихуане, упркос забринутости владе на који начин ће то утицати на здравље и безбедност грађана.

Пресуда Уставног суда заснована је на питању приватности и права грађана да раде шта год желе у својој кући.

Могуће последице свега овога могле би да буду велике и непредвидиве.

То се нарочито односи на кривично законодавство, због којег више хиљада углавном сиромашних Јужноафриканаца заврши у затвору због употребе или продаје мале количине канабиса.

Притом, могуће је да би пресуда, дозволом грађанима да узгајају марихуану у кућама, могла да смањи утицај и снагу банди које контролишу продају марихуане.

Међутим, полиција је забринута да ће пресуда створити бројна двосмислена тумачења закона и послати погрешну поруку криминалцима.

Суд овом одлуком ни на који начин не одобрава трговину марихуаном, што значи да Јужна Африка неће моћи да профитира од опорезивања индустрије.

У политичком смислу, пресуда наглашава снагу јужноафричког Устава - донета је упркос противљењу више министарстава, али и у тренутку када су ауторитет и кредибилност институција нарушени корупцијом и лошим вођством.

Џереми Актон, вођа странке Дага, која се бори за употребу канабиса, рекао је да би одлука требало да иде у правцу легализације конзумирања марихуане у јавности.

Дага значи канабис у Јужној Африци.

Суд је парламенту дао 24 месеца да промени закон у складу са овом пресудом.

Одрасли који су приватно користили марихуану заштићени су овом одлуком суда док се закон не измени.

Суд није прецизирао количину марихуане коју корисници смеју да поседују.

То ће одлучити парламент, рекао је он.

У априлу је Зимбабве постала друга земља у Африци, која је легализовала употребу марихуане у медицинске сврхе.

Повезане теме

Више о овој причи