Кина: Извршена смртна казна над дадиљом због подметања пожара

Мо Хуањинг
Потпис испод фотографије,

Пожар који је изазвала дадиља усмртио је четири особе

Дадиља у Кини је погубљена пошто је намерно изазвала пожар у коме је страдала једна мајка и њено троје деце у граду Хангџоу. Мо Хуањинг (35) је осуђена у фебруару.

Она је наводно имала значајне коцкарске дугове и надала се да ће „спасавањем" из пламена породицу убедити да јој да више новца за чување деце.

Уместо тога, ватра која је избила у стану на 18. спрату усмртила је Жу Ксиожен и њено троје деце, који су имали шест, девет и једанаест година.

Лин Шенгбин, њен супруг и отац деце, је био на послу у време несреће у јуну 2017.

Мо, која је упаљачем запалила ватру у дневној соби је побегла.

Вест о смртној казни изазвала је многобројне реакције на Вејбу, кинеској верзији Твитера, на коме је Лин пратиоцима, којих је 2,6 милиона, поручио: „Ђаво Мо Хуањинг је коначно погубљена".

„Када сам чуо вест, нисам могао да престанем да плачем", написао је. „Позвао сам родитеље. Мајка ме је слушала и плачући рекла да су сви предуго чекали тај дан."

Потпис испод фотографије,

„Ђаво је коначно мртав", написао је супруг страдале жене и отац страдале деце

Лин је поручио да је правда задовољена, да ће „пут који је пред њим бити још тежи" и на мрежи поделио фотографију гробнице супруге и деце.

Више од 108.000 корисника ове друштвене мреже је прокоментарисало пост. Многи су рекли да су и они заплакали и пожелели му мир и здравље.

Случај заузима важно место у кинеским националним медијима, делом због тврдњи да су ватрогасци лоше реаговали.

Ватрогасне бригаде одбацују те тврдње, пребацујући кривицу на лош притисак воде и лошу противпожарну заштиту у згради.

Трагична природа злочина учинила је „случај подметања пожара" популарним међу адвокатима који се боре против смртне казне у Кини.

Верује се да се у Кини изврши више смртних казни годишње него у било којој другој земљи, али број случајева је тајна. Група за људска права Амнести интернешнал наводи да је реч о хиљадама - што је више од свих осталих земаља заједно.