Суоснивачи Инстаграма Систром и Кригер напуштају компанију

Кевин Систорм и Мајк Кригер Image copyright Reuters
Натпис на слици Кевин Систорм (десно) и Мајк Кригер (лево) су наставили да воде Инстаграм чак и након куповине од стране Фејсбука 2012. године

Суоснивачи платформе за дељење слика Инстаграм Кевин Систром и Мајк Кригер напуштају гигантску компанију.

Систром, извршни директор, рекао је да напуштају компанију како би „поново истраживали радозналост и креативност".

Фејсбук је 2012. године купио Инстаграм за милијарду долара у готовини и деоницама и сада има више од милијарду корисника.

Било је вести о тензијама између овог пара и Фејсбука, а њихов одлазак представља само „со на рану" компанији Фејсбук, којој је ово била посебно тешка година..

Систром (34), као извршни директор, и Кригер (32) као главни техничар, покренули су сајт за дељење фотографија 2010, а наставили су да га одржавају и након што га је купио Фејсбук.

Шта кажу њих двојица?

Не много. Они су наводно одлуку само саопштили руководству Фејсбука у понедељак, тако да је одлазак прилично изненадан.

У свом блогу Систер наводи: „Спремни смо за следеће поглавље".

„Како бисмо створили нешто ново, морамо да се повучемо, схватимо шта нас инспирише и поклопимо то са оним што је свету потребно; то је оно што планирамо да радимо".

У блогу нема непријатељског тона. Систром је рекао да су обојица „узбуђени око будућности Инстаграма и Фејсбука".

Како је Фејсбук одговорио?

Директор Марк Закерберг је саопштио да је Инстаграм одражавао „комбиноване креативне таленте" његових оснивача.

„Научио сам много радећи са њима у протеклих шест година и стварно сам уживао", рекао је. „Радујем се да видим шта ће следеће да направе."

Шта стоји иза одласка?

Било је вести о тензијама у самом руководству Фејсбука. Популарност Инстаграма је порасла у периоду када је употреба класичних услуга Фејсбука стагнирала.

То је повећало притисак на Фејсбук да узима све више и више новца од својих корисника, додавањем нових функција које се, по мишљењу многих, противе једноставности коју је имао Инстаграм.

Image copyright AFP
Натпис на слици Доминантност Фејсбука се можда косила са основним начелима Инстаграма

Најновији Инстаграмов производ, ИГТВ, који омогућава објављивање дужих видео записа, делом је покушавао да се такмичи са Јутјубом, али није почео најславније. На мети критика су се раније овог месеца нашли и снимци са сексуалним записима деце који су били препоручени корисницима.

Фејсбук је и под сталним притиском због проблема заштите података корисника, као и злоупотребе платформе и ширења лажних вести, укључујући у политичке сврхе.

Закерберг се у марту извинио због историјског кршења заштите података о личности и у току те недеље је вредност Фејсбука опала за 58 милијарди долара.

Чини се да је то као и повећани притисак конкурентских платформи, навело Закерберга и његове сараднике на јачу контролу.

То је у супротности са пословним моделом на који су навикли Систром и Кригер. Систром је раније похвалио „огромну слободу" коју им је Закерберг дао откако их је преузео.

Више о овој причи