Инстаграм: Пас који је покренуо популарну друштвену мрежу

Бијонсе на Инстаграму. Image copyright Instagram / @beyonce
Натпис на слици Објава у којој је Бијонсе озваничила трудноћу је једна од најпопуларнијих на Инстаграму.

Инстаграм је привукао милијарду корисника откако је покренут 2010. године. Сада, његови оснивачи су најавили да напуштају компанију.

Кевин Систорм и Мајк Кригер су пратили нагли раст популарности ове апликације. Али због чега је њихова платформа толико успешна? И како наставља да расте?

Прича, као што јој и приличи, почиње са фотографијом пса.

Фотографија пса луталице у близини тако киоска у Мексику коју је усликао Кевин Систорм је прва икада објављена фотографија на Инстаграму.

Суоснивач апликације је поставио тест фотографију неколико месеци пре него што је Инстаграм званично почео са радом 6. октобра 2010. године.

Инстаграм друштвена мрежа број један међу децом

Сунцокрети и селфији изазвали „Зомби апокалипсу"

Шаљиви називи улица збуњују људе у Оксфорду

"„Да сам знао да ће то бити прва фотографија на Инстаграму, потрудио бих се мало више", изјавио је Систорм касније за Дејли Телеграф.

Фотографија - која има више од 93.000 лајкова - представља кулминацију идеје коју је осмислио заједно са Мајком Кригером, кога је упознао током студија на Стенфорду.

Двојац је био инспирисан заједничком страшћу за технологијом и фотографијом и након што су напустили прототип апликације, лансирали су Инстаграм као прост начин за дељење квалитетних, обрађених фотографија.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Оснивачи Инстаграма су напустили компанију због наводних тензија са Фејсбуком, који је купио апликацију

Одмах су доживели успех, прикупивши преко милион корисника за првих неколико месеци. Технолошки стручњаци кажу да се Инстаграм појавио у правом тренутку.

„Инстаграм се појавиоу тренутку када смо имали две ствари које нису добро функционисале заједни",каже доктор Берни Хоган, који већ 15 година истражује друштвене мреже.

„Постојале су апликације за обраду фотографија и посебне друштвене мреже. У то време Фејсбук није тако добро радио на телефону, а Твитер није садржао смислен начин за дељење фотографија", каже Хоган.

„Инстаграм се нашао управо у средини."

Такође је покренут у време када је фотографисање мобилним телефоном постало изузетно популарно и чак је имао користи од релативно лошег квалитета фотографија на ранијим телефонима.

„Многи су користили мобилне телефоне - али је већина уграђених камера била безвезе", каже Џемима Гибонс, саветница за друштвене мреже из Лондона.

„Уз помоћ Инстаграма сте могли да учините да те лоше фотографије заправо изгледају добро."

„Покренули су апликацију у право време", додаје. „Интернет је постајао бољи, брзина је била већа и телефони су се развијали. Уболи су тренутак."

Image copyright Instagram / @kyliejenner
Натпис на слици Фотографија ћерке Кајли Џенер је најпопуларнија фотографија на Инстаграму.

Компанија је од тада била у сталном успону. У року од две године, 50 милиона корисника се придружило Инстаграму, а Фејсбук га је 2012. године купио за милијарду долара.

Компанија је расла из године у годину и јуна ове године је Кевин Систорм објавио да Инстаграм има милијарду корисника.

Инстаграм је наставио да се развија, уводећи нове опције које су привлачиле нове кориснике и промениле начин на који људи користе ову апликацију.

Највећа промена је била увођење сторија, који су омогућили људима да објављују и гледају привремене видео клипове.

Овај додатак је први увео конкурентски Снепчет, али стручњаци кажу да је Инстаграм паметније одиграо.

„Они су мудро узели најбоље од конкуренције, избегнувши лоше аспекте", каже Гибонс. „ Али основни пројекат не изгледа као да се превише променио, што је сјајно за кориснике."

Image copyright Instagram / @theellenshow
Натпис на слици Овај селфи са доделе Оскара 2014. године је лајкован више од милион пута.

Увођење сторија се сматра прекретницом Инстаграма, како је то натерало кориснике да чешће објављују садржај, каже стручњакиња из области друштвених мрежа Џоди Кук.

Сторији су променили платформу, тако да она није била више нечији исполирани портфолио, већ права верзија њихових живота, иза кулиса", објашњава.

„Инстаграм је тако постао свакодневни део људских живота", додаје Кук. „Сваки налог је постао влог, док је раније био обичан портфолио."

„То одговара нарочито познатим личностима које могу да каче личне ствари зато што се сада задржавају на мрежи само 24 часа."

Велика заслуга Инстаграмовог успеха иде познатим личностима, које су успеле да додатно привуку огроман број пратилаца.

Међу најпраћеније профиле спадају налози Селене Гомез (143 милиона пратилаца), фудбалера Кристијана Роналда (142 милиона) и певачице Аријане Гранде (129 милиона).

„Потенцијал Инстаграма су препознале и велике компаније, схвативши да заправо ту имају највећу публику", каже Сем Барџис, која ради као саветница за друштвене мреже великих компанија.

Тако је Инстаграм брзо постао важна платформа за оглашавање.

„Компанијама су потребни амбасадори и они открили да су инфлуенсери (налози са великим бројем пратилаца) много важнији публици", објашњава Барџис. „То је створило потпуно нов начин оглашавања и рекламирања."

„Сада свако жели да буде инфлуенсер. Људи су увидели колико је лако отворити налог и верују да на тај начин могу брзо доћи до новца."

„Са друге стране, мале компаније су направиле налоге, зато што знају да постоји начин да ступе у контакт са инфлуенсерима који ће им промовисати производе."

„Ово је такође довело до огромног раста Инстаграма."

А Фејсбук се нада да ће се раст Инстаграма наставити, без обзира на одлазак двојца који су до сада управљали апликацијом.

Више о овој причи