Кореје почињу с уклањањем нагазних мина у пограничном подручју

Јужнокорејски војници на граници са севером Image copyright Getty Images
Натпис на слици Гранична зона између Северне и Јужне Кореје пуна је мина

Војске Северне и Јужне Кореје започеле уклањање једног дела нагазних мина у области дуж границе у којој је закопано више од 800.000, објавили су званичници ове две земље.

На југу, чишћење је започето у утврђеној заједничкој безбедносној области у селу Панманџом.

Мине ће такође бити уклоњене и на другој локацији, где је више стотина војника погинуло у Корејском рату.

Договор да се започне с уклањањем мина постигнут је на недавном састанку између Ким Џонг Уна и Мун Џае Ина у Пјонгјангу.

Јужна Кореја искључила звучнике ка Северној Кореји

Северна Кореја ће затворити нуклеарни погон

Све мине у заједничкој безбедносној области, која чини само део демилитаризоване зоне где су присутни припадници обе војске, биће уклоњене у наредних 20 дана, стоји у саопштењу министарства одбране Јужне Кореје.

Када се заврши ова операција, наоружани чувари ће напустити област, а уместо њих биће распоређени ненаоружани војници, чији је задатак да контролишу тензије на граници.

У априлу ове године, Јужна Кореја је престала да емитује пропагандне снимке преко звучника на граници, "како би дошло до смањења тензија између две Кореје". Звучници су сада демонтирани.

Демилитаризовану зону чини појас дужине 250 километара и ширине 4 километра који пресеца корејско полуострво. Ова област је пуна нагазних мина, границу чини бодљикава жица и електричне ограде на којима су инсталиране камере.

Ову границу чува више од десет хиљада војника на обе стране, због чега готово немогуће прећи границу.

У новембру прошле године, севернокорејска војска пуцала је свог војника и ранила га док је прелазио на јужнокорејску страну заједничке области.

Према јужнокорејским званичницима, број пребега с северне стране смањио се од када је Ким стигао на власт пре седам година.

Односи између Севера и Југа, који су званично и даље у рату, без обзира на чињеницу да су се сукоби у Корејском рату завршили 1953, значајно су се поправили у последњих неколико месеци.

Прошлог месеца лидери две земље срели су се у Пјонгјангу због преговора о прекиду денуклеаризације.

То се десило након историјског састака између Кима и америчког председника Доналда Трампа у Сингапуру у јуну, на коме су се два лидера договорила да заједнички раде на денуклеаризацији корејског полуострва.

Више о овој причи