Нобелова награда за мир - активистима борцима против силовања

Надија Мурад Image copyright Getty Images
Натпис на слици Надија Мурад је 2014. године постала лице кампање за ослобађање Јазидија

Нобелова награда за мир 2018. године додељена је активистима против силовања у ратовима - Надији Мурат и Денису Муквеге.

Берит Рејс Андерсен, председавајућа Нобелове комисије, је рекла да је овај пар одиграо „кључну" улогу у борби против злочина.

Мурад је Јазиди жена, коју су мучили и силовали војници Исламске државе. Муквеге је гинеколог из Конга који је радио са жртвама.

Ове године је за престижну награду номиновано 331 појединаца и организација .

Имена добитника су објављена у Ослу, а награда им је додељена за „напоре да прекину коришћење сексуалног насиља као оружја у рату", рекла је Андерсен.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Муквеге је експерт за рад са жртвама сексуалног злостављања

За Муквегеа и његове колега у ДР Конго се наводи да су радили са око 30.000 жртава силовања. Они су се суочили са последицама озбиљних сексуалних повреда, до којих је махом дошло у ратним случајевима.

Мурад је постала лице кампање за ослобађање Јазидија. Кампања треба да заустави трговину људима. Сама Мурад је од Исламске државе побегла у новембру 2014. године.

Раније ове недеље Нобелова награда за физику додељена је Дони Стрикланд, трећој жени која је добила ову награду у историји и првој у последњих 55 година. Канађанка награду дели са Артуром Ашкином из САД-а и Жераром Муруом из Француске.

Нобелову награду за медицину добила су два научника - професор Џејмс Пи Алисон из САД и професор Тасуку Хонџо из Јапана - који су открили како се борити против рака имуним системом.

Више о овој причи