И Џејмс Бонд је нежни тата - не подсмевајте му се

Данијел Крејг носи бебу Image copyright Splash News
Натпис на слици Данијел Крејг и Рејчел Вајс имају бебу
Presentational white space

ТВ водитељ Пирс Морган је довео у питање маскулинитет звезде филмова о Џејсму Бонду Данијела Крејга због ношења носиљке за бебе - коментар који је многе људе изненадио.

Водитељ емисије Добро јутро, Британијо је на Твитер окачио слику Данијела Крејга како носи ћерку у родитељима омиљеној „кенгур" носиљки.

Он је написао „Ох 007... зар и ти?!!! #носиљке #емаскулираниБонд"

Морганов коментар о педесетогодишњем глумцу, чија ћерка је рођена пре свега неколико недеља, изазвао је лавину коментара и критика његовог става о мушкарцима.

Међу онима који су се јавили налази се и суперхерој Капетан Америка - добро, глумац Крис Еванс који тумачи његов лик у Марвеловим филмовима.

Многи мушкарци су брзо одговорили са фотографијама себе како на исти начин носе децу.

Остали су коментарисали како приказивање бриге мушкараца представља лепу особину.

Једна корисница Твитера, Сузи, написала је: „Мој муж никада није изгледао згодиније него када је носио дете. Пирсе, то се зове родитељство."

И мушкарци у Србији следе Бондов пример

Изгледа да би и бројни очеви из Србије имали шта да одговоре Моргану Пирсу, с обзиром да, како наводи Данијела Бирта Чкоњевић, саветница за ношење беба у марамама и носиљкама школе Die Trageschule, „има све више очека који на овај начин носе бебе".

„Тренутно се мајке више интересују, али када очеви виде колико бебе уживају да буду ношене и колико је то олакшање, како за децу, тако и за родитеље, онда се и они одлуче да носе", каже Чкоњевић за ББЦ.

Њена колегиница Ива Сладић каже да на babywearing дружења и радионице мајке често долазе са супрузима и да очеви „обично носе децу у носиљкама на копче, али има и оних који реше да савладају и мараме".

Image copyright Hug Bug
Натпис на слици Све више очева се одлучује да носи бебу у марами

Осврћући се ма опаске Моргана Пирса да носиљке чине мушкарце, мање мужевним, Чкоњевић каже да није чула да је неки отац добио такав коментар.

„Управо је супротно. Углавном се људи разнеже и похвале их и очеви буду јако поносни што своје дете носе тако."

Додаје да је довољно да се мушкарац једном прошета улицом носећи бебу у кенгур носиљкама и да буде „купљен" за ту праксу.

Али када је ношење беба у питању није реч само о практичности. Наташа Стојкић, једна од оснивачица Hug Bug, фирме која се бави производњом марама за ношење каже да се на тај начин развија посебна блискост између беба и родитеља.

„Марама је као продужетак трудноће. Беба је у мамином стомаку у потпуно сигурном окружењу, заштићена је и ушушкана и развија посебан однос блискости са мајком", каже Стојкић за ББЦ.

„Отац нема ту врсту блискости, али када се беба роди, један од начина да се развије блискост јесте да отац носи бебу."

Њихова фирма има и посебну Фејсбук страницу Hug Bug Тате, посвећену управо очевима који поносно носе бебе у марамама.

„Мислимо да ти очеви имају посебан сензибилитет и да су аткрактивни другим женама, што им јесте важно као некаква потврда мужевности", каже Стојкић.

Без обзира на реакције, Морган је остао доследан својим ставовима.

„Ја само мрзим носиљке. Знам да Твитер мафија покушава да ме натера да их заволим - али неће успети да изврше задатак."

Чак је пробао и да придобије Доналда Трампа, али амерички председник још увек није одговорио на твит.

Његова колегиница из емисије Добро јутро, Британијо, Сузана Рид, која не пропушта прилику да се расправља са Морганом, има последњу реч.

Она је твитовала: „Ниједна жена нема проблем са тим да мушкарац носи бебу у носиљци."

„Ово је ТВОЈ проблем."

Више о овој причи