Брегзит: ЕУ спремна да продужи период транзиције

Тереза Меј
Натпис на слици Тереза Меј је предложила да се рок продужи „за неколико месеци"

ЕУ каже да је спремна да продужи пост-брегзитни период транзиције уколико Велика Британија то жели.

Тренутна дужина периода транзиције - осмишљеног да ублажи пут од Брегзита ка устаљеном путу Британије и ЕУ - износи 21 месец.

Али како обе стране не успевају да постигну договор, премијерка Велике Британије је предложила да се рок продужи „за неколико месеци".

Неки заговорници Брегзита су љутито реаговали на овај предлог.

Извор из ЕУ је изјавио за ББЦ да су могуће „финансијске последице" уколико Британија продужи период транзиције.

Председник Европског савета Доналд Туск је разговарао са новинарима по завршетку самита у Бриселу на којем није дошло до решења о заобилажењу нових контрола на граници између Северне Ирске и Републике Ирске након Брегзита.

Он је рекао да уколико „Британија одлучи да продужи период транзиције, то би могло да буде од помоћи за постизање договора и сигуран сам да ће лидери бити спремни да размотре ту опцију".

Туск је рекао да је сада „у много бољем расположењу" него након последњег самита у Салзбургу.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је да ће се продужетак периода транзиције „вероватно догодити", додавши да је то добра идеја зато што оставља простор за развијање дугорочног односа између Британије и ЕУ.

Тереза Меј је раније рекла да је продужетак традиције нова идеја која се родила током преговора, али да се не очекује њена реализација.

У чему је проблем?

Британија би требало да напусти ЕУ 29 марта 2019. године, и период транзиције, који Тереза Меј воли да назива периодом имплементације, осмишљен је како би ублажио пут будућих односа.

Током овог транзиционог периода, који би требало да се заврши 31. децембра 2020 године, однос између ЕУ и Велике Британије углавном остаје исти.

Британија је пристала да привремено зауставе формирање чврсте границе - као гаранцију да се неће спроводити царинске контроле - у случају рупе између периода транзиције и ступања на снагу будућих односа.

Проблем је што обе стране морају да се договоре какав ће облик имати то привремено заустављање формирања граница и колико ће трајати.

Image copyright AFP
Натпис на слици Продужетак периода транзиције ће се „вероватно догодити", рекао је Јункер

Реакције на идеју о продужавању транзиције

На питање да ли би подржао продужавање транзиционог периода, лидер лабуриста Џереми Корбин је рекао „Премијерка се упетљала у овај хаос зато што није успела да постигне ниједан смислени договор са ЕУ".

Симпатизери Брегзита такође нису импресионирани.

Конзервативац Џејкоб Рис-Мог је за Скај Њуз изјавио да је ово „поприлично бедан покушај избегавања решавања проблема".

Гостујући у емисији ББЦ Радија 4, бивши конзервативни министар Ник Болс је период продужавања транзиције објаснио као „очајнички последњи покушај" и упозорио да Тереза Меј губи подршку торијеваца.

Премијер Републике Ирске Лео Вараткар је рекао да дужи период транзиције није замена за конкретан договор око граница.

Али је рекао да идеја може у неку руку бити корисна, додајући „уколико помогне да се људи увере да се привремено заустављање формирања граница неће десити, то је позитивна ствар".

Више о овој причи