Канабис у Канади: несташица, казне и извиђачки колачи

Канадска застава са листом марихуане место јавора Image copyright AFP

У Канади је од среде марихуана легална, али појавио се проблем: понуда не задовољава потражњу.

Купци су сатима чекали у реду. Неке продавнице су већ првог дана распродале залихе, а несташице су се наставиле и у четвртак.

Они који су марихуану покушали да наруче преко интернета су такође имали проблема, јер су интернет странице пале због превеликог саобраћаја

Купцима је поручено да ће испоруке каснити до пет дана, јер се спрема штрајк поштанских радника.

Ипак, многи су профитирали: само у Нова Скоши, једној од најмањих канадских провинција, првог дана је продато марихуане у вредности од више од 660 000 канадских долара (око пола милиона америчких).

Несташице су погодиле и Њуфаундленд и Саскачиван, као и северну област Нунавут.

У четвртак су испред многих продавница били редови, јер су се они који су претходног дана остали кратких рукава вратили да покушају поново.

Канада легализовала продају и употребу канабиса

Канабис за тинејџере штетнији од алкохола

Нису само продавци профитирали од легализације.

Деветогодишња чланица извиђача Елина Чајлдс је прикупила 120 канадских долара продајући колачиће испред продавнице канабиса у Едмонтону у провинцији Алберта.

Постоје и нека ограничења, тако да није требало дуго чекати на прву прекршајну казну: један возач из Манитобе морао је да плати 672 канадска долара јер је конзумирао марихуану у возилу.

Саобраћајна полиција Винипега саопштила је да је прва казна изречена око један после поноћи у среду, само сат након што је конзумирање марихуане легализовано.

„Наплатили смо прву казну. Као и алкохол, канабис је дозвољено конзумирати, али као и алкохол, то се не сме чинити у возилу", поручила је полиција преко Твитера.

Канадске покрајине и општине су се месецима припшремале за укидање прохибиције канабиса, а правила се разликују од места до места.

Легализацију је током предизборне кампање обећао премијер Џастин Трудо, који тврде да су претходни закони о дрогама били неефикасни.

Рекао је да је нови закон састављен тако да децу спречи да користе дроге, а криминалце да профитирају.

Међутим, било је и отпора, нарочито од стране здравствених радника.

Повезане теме

Више о овој причи