Холандски "Монти Пајтон ход" при преласку улице - хит

"Смешни ход" у граду Спиџкинесу Image copyright SBS6
Натпис на слици Ходај овако

Град у Холандији је званично увео знак за прелазак улице "смешним ходом" у част чувеног скеча из комичног програма "Монти Пајтонов летећи циркус" који се емитовао на мрежи ББЦ седамдесетих година 20. века.

Спиџкинес близу Ротердама заменио је уобичајени знак за прелазак поред градске већнице, знаком на коме човек с цилиндром и актен ташном подиже ногу високо у ваздух, што је покрет који је изводио Џон Клиз у скечу "Министарство смешног хода", извештава телевизија НОС.

Алојз Бил, љубитељ овог програма, видео је да је неки шаљивџија у Шведској поставио овај знак, па је тражио од градског већа да уведе знак за прелазак улице смешним ходом као званичан саобраћајни знак.

"Клиз је правио пародију на човека из неког министарство, а понекад се чудне ствари дешавају чак и у градској скупштини", изјавио је за сајт АД Њуз.

Одборник Јан Вилем Мијнанс је прихватио ову идеју и учествовао је на неформалном отварању овог пешачког прелаза.

"Сјајно је кад видите да људи прелазе улицу смејући се, тако да се надамо да ће сви који буду користили овај прелаз имати осмех на лицу", рекао је окупљенима на прелазу, а затим покушао да и сам хода као један од Пајтоноваца.

Најконфузнији саобраћајни знак на свету

Image copyright SBS6
Натпис на слици Одборник Мијнанс

Овај прелаз је на веома прометном месту у граду, а Мијнанс је уверио грађане, без обзира на блесавост хода "саобраћајни прописи и даље важе и кола морају да стану кад виде пешака".

Ако се испостави да смешан ход омета возаче, градске власти ће вратити знак на старо.

Грађани Спиџкинеса су дочекали ову идеју с пуно ентузијазма и на својом профилима на друштвеним мрежама објавили су слике на којима се блесаве док прелазе улицу.

Алојз Бил је суграђанима показао како тачно Џон Клиз хода док прелази улицу.

Image copyright Wegmann/Wikimedia Commons
Натпис на слици Стрит арт инспирисан "смешним ходом" је популаран широм Европе

Градови широм света од Отаве у Канади до Орјеа у Норвешкој су имали сличне знакове, које су постављали грађани, али ово је први званични прелаз за смешни ход.

Серијал Монти Пајтон је и даље популаран у Холандији, Џон Клиз је отворио мурал на коме је приказан смешни ход у граду Ајндховен пре две године.

Image copyright Editie NL
Натпис на слици Алојз Бил показује како се то ради

Репортер: Мартин Морган

Повезане теме

Више о овој причи