Доналд Трамп: САД ће проширити нуклеарни арсенал

Доналд Трамп, 2018. Image copyright Getty Images

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп упозорио је да ће САД ојачати нуклеарни арсенал како би извршиле притисак на Русију и Кину.

Трамп је, разговарајући са новинарима, још једном поновио да сматра да је Русија прекршила Споразум о ракетама средњег домета.

Док Русија ово демантује, Трамп прети да ће се САД повући из Споразума.

Споразум из периода Хладног рата забранио је ракете средњег домета.

Русија је најавила да ће одговорити на исти начин уколико САД настави са развијањем нуклеарног наоружања.

Са друге стране, Трамп је најавио да ће САД наставити да развија наоружање „док се људи не уразуме".

Савезник за националну безбедност САД Џон Болтон разговарао је са руским званичницима у Москви након што су руски представници осудили одлуку САД да се повуче из споразума.

Русија је поручила Болтону да би повлачење САД представњало крупан корак уназад у нуклеарном разоружању.

Руски секретар Савета за националну безбедност Николај Петрушев рекао је да је Русија "спремна" да разговара са САД о „обостраним" примедбама у вези са споразумом.

Москва је упозорила да је потребно предузети многе кораке како би се одржала равнотежа нуклеарних сила.

„Морамо да чујемо објашњење америчке стране. Одустајање од споразума присилило би Русију да предузме мере зарад сопствене сигурности", рекао је портпарол Кремља Дмитри Песков.

Image copyright Russian Defence Ministry
Натпис на слици Руска ракета, проба 2017.

Шта пише у Споразуму?

Споразум о ракетама средњег домета потписали су амерички председник Роналд Реган и последњи председник Совјетског савеза Михајл Горбачов.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Потписивање Споразума 1987. године

Споразум је потписан у последњим годинама Хладног рата и забранио је лансирање ракета средњег домета са земље. Ракетама средњег домета сматрају се оне чији је домет између 500 и 5,500 километара и односи се како на нуклеарне, тако и на конвенционалне ракете.

Након изјава Трампа да би САД могле да напусте споразум, огласио се Михајл Горбачов који је рекао да би такав потез поредствљао корак назад у процесу разоружавања.

Међутим, САД тврде да је Русија прекршила договор развијањем ракете средњег домета назива Новатор 9М729 која би врло брзо могла да омогући Русији да започне ракетни напат на било коју земљу чланицу НАТО-а.

Моска тврди да ова ракете не крши Споразум, док је НАТО у јулу ове године саопштио да Русија није успела да „да кредибилан одговор" када се ради о овој ракети.

„Највероватнија оцена је да је Русија прекршила споразум", закључио је тада НАТО.

Немачка је Трампове напоре описала као „жаљења вредан потез" и нагласила важност овог споразума за целу Европу.

Трампова најава може се посматрати као контрирање Кини која није потписала споразум, па може без икаквих ограничења да развија нуклеарно наоружање.

Напуштање Споразума о ракетама средњег домета значило би несигурност у односима Русије и САД када је разоружавање у питању. укључујући и Споразум о стратегији смањења наоружања који истиче 2021. године.