Кина дозволила ограничену трговину деловима тигрова и носорога

Дивљи мужјак носорога по имену Самбу Image copyright CARL DE SOUZA
Натпис на слици Рог носорога се веома цени у традиционалној кинеској медицини

Заштитници животиња су забринути због одлуке Кине да делимично укине забрану трговине костима тигрова и роговима носорога.

Носорози и тигрови су угрожени врста у дивљини, па је Кина 1993. године забранила трговину њиховим деловима.

Ипак, у понедељак је саопштено да ће бити дозвољено користити делове ових животиња у научне, медицинске и културолошке сврхе.

Стручњаци су забринути да ће ова одлука повећати потражњу за животињама и угрозити њихову заштиту.

Делови носорога и тигрова су од велике вредности у традиционалној кинеској медицини. Верује се да могу излечити најразличитија обољења попут грознице, гихта, несанице или менингитиса - мада то до сада није доказано.

„Разарајуће последице"

У саопштењу поводом измена 25-годишње забране, Држани савет навео је да ће прах рога носорога, као и кости мртвих тигрова моћи да се користе у „квалификованим болницама код квалификованих лекара".

Производ са ових животиња сме да се набавња само на фармама, наводи се у саопштењу.

Делови оних животиња који се воде као „антиквитети" могу да се користе у културалним разменама ако су то одобриле културолошке институције, наводи се даље у саоштењу.

Светска фондација за дивље животиња (ВВФ) у саопштењу наводи да ће овај потез имати „разарајуће последице" и да ће бити „велики корак уназад" у заштити животиња у дивљини.

„Чак и ако се ограничи на антиквитете и медицинску употребу, ово тржиште ће повећати збуњеност код купаца и представника закона око тога који производи су легални, а који не, што ће вероватно повећати тржиште за остале производе од тигрева и носорога", наводи ВВФ.

Рејчел Нувер, ауторка књиге Poached: Inside The Dark World of Wildlife Traffickingна на Твитеру је написала да ово може бити „крај" за преостале тигрове и носороге у свету.

Она тврди да је легална трговина производима од угрожених врста заправо параван за трговину деловима животња које су убијене на нелегалан начин.

Више о овој причи