Пет производа за које нисте знали да шкоде планети

ронилац Image copyright PA
Натпис на слици Истраживачи верују да је 10 хемијских састојака пронађених у овој креми отровно делује на морски живот, као и да може да уништи корал

Држава Палау је постала прва земља која је наметнула забрану креме за заштиту од сунца како би заштитила своје угрожене коралне гребене - али за многе потрошаче ово је можда први пут да чују да крема има и штетне ефекте.

Истраживачи верују да је 10 хемијских састојака пронађених у овој креми отровно делује на морски живот, а може и да уништи корал.

Али крема за заштиту од сунца је далеко од јединог производа за домаћинство који има негативан утицај на природни свет.

Ево пет других за које можда нисте знали.

Пилула за контрацепцију

Image copyright Getty Images

Иако контрацептивна пилула може да доведе до мањег броја људи који живе на планети, шведска студија је 2016. године открила њен необичан недостатак.

У својој докторској дисертацији на Универзитету у Лунду, Лина Николерис је пронашла хормон етинил-естрадиол (ЕЕ2) - синтетичку верзију естрогена у пилулама за контролу рађања - који мења понашање и генетику неких риба.

Када се отпусти у воду као отпад, ЕЕ2 мења „генетску равнотежу" у рибама као што су лосос и пастрмка - које имају више естрогенских рецептора него људи.

Студија је такође утврдила да је са ЕЕ2 риби теже да ухвати храну.

„Претходне студије су показале да се рибе теже и развијају", рекла је Николерис.

„Ово може да доведе до опадања целокупне рибље популације и има последице за целокупне екосистеме."

Авокадо

Image copyright Reuters

Лоше вести за љубитеље авокада.

Ваша омиљена компонента за доручак је лоша за животну средину.

Организација - Мрежа за отицање воде - која се бори за ефикасније коришћење воде, израчунала је да је потребно око 272 литара воде да узгаја један авокадо - са потенцијално разарајућим ефектом на регионе у којима се гаји.

У 2011. години, чилеанске организације су откриле најмање 65 примера фарме авокада које нелегално преусмеравају реке и друге изворе воде на своје плантаже.

Ананас

Image copyright Getty Images

Још један фаворит супермаркета у Великој Британији такође оставља кисел укус у устима.

Ананас је, према Тескому, прошле године био најбрже продавано воће у Великој Британији, али има негативан утицај на животну средину у неким деловима света.

На Костарики, једном од највећих светских произвођача, хиљаде хектара шума је очишћено како би се узгајао ананас.

Костаријанска конзерваторска федерација каже да су читаве шуме нестале преко ноћи, што је довело до неповратног оштећења земље.

Шампон

Image copyright PA

Палмово уље је једно од најефикаснијих и најраширенијих биљних уља на планети - али његова широко распрострањена употреба довела је до значајног крчења шума.

У извештају из 2018. године, група за заштиту ВВФ је упозорила да је конверзија тропских шума и земљишта у плантаже палминог уља ослободила огромне количине угљен-диоксида, подстичући климатске промене и уништавајући станишта врста попут орангутана.

Док сте можда свесни присуства палминог уља у јестивим производима као што су чоколада, маргарин, сладолед, хлеб и кекс, мање људи зна за његову улогу у бројним производима за домаћинство.

Палмино уље се такође налази у производима као што су руж за усне, детерџент за прање, ручни сапун и паста за зубе.

Освеживачи ваздуха

Image copyright Getty Images

Они често садрже хемикалију која се зове лимонен, која се обично користи за мирис цитруса - и користи се и у храни.

То није хемикалија која самостално представља велику опасност по здравље, али када је пуштена у ваздух, она може постати проблем.

Више о овој причи