Десничари су све јачи у свету, а за то су криви обични људи

Подршка Жаира Болсонара Image copyright Getty Images
Натпис на слици Нови бразилски преседник је имао широку подршку друштвених покрета

Широм света групе конзервативаца стичу све већи утицај, подстичући моћ десничарских лидера. Тај тренд не предводе само старије генерације, већ и млађи.

Брзи раст новог крајње десничарског лидера Бразила Жаира Болсонара је можда изненадио неке, али није дошао из ведра неба. Његов успех прате године подршке моћних друштвених покрета.

Глас таквих група се све више чује по земљама, од Пољске до Тајланда и Индије - њихов утицај долази од обичних људи више него од политичара.

Њихов раст је пресудан део окрета ка конзервативнијој политици у многим земљама широм света током протеклих неколико година.

Често се сматра да су десничарски популизам довеле нове политичке странке или харизматични лидери. На пример, мађарски премијер Виктору Орбану - који себе представља као бранитеља земље и Европе против муслиманских миграната.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Националисти су водили митинге у Кијеву

Али стварност је да је улога иницијатива из народа (grassroots movements) често централна.

До овог је довело оно што се често описује као „цивилно друштво" - грађанске групе или организације са посебним циљем, било да је то борба против затварања школе или рушење режима.

Годинама су припаднике цивилног друштва углавном сматрали либералима: подржавајући људска права, демократске реформе и штитећи мањине. И даље често „прогресивни" узроци привлаче млађе активисте.

Али данас цивилно друштво укључује све разноликију мешавину људи и политичке циљеве, а десничари добијају подршку.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Тајландска војна власт сарађује са цивилним друштвом

Многе од ових конзервативних група деле веровање у „традиционалне" вредности - често повезане са:

  • религијска веровања
  • заједницу
  • национални идентитет
  • заштиту од имиграција
  • подршка породици

Наравно, постоји и много тога што дели конзервативно грађанско друштво. Иако већина група фаворизује демократију и ради у оквиру бодеће политике, мали број их је и реметећи, а понекад чак и насилан - као што је то случај међу левичарским групама.

Без обзира на разлике, истраживање Карнеги Јуропа показује да постоје многе земље у којима конзервативно цивилно друштво има кључну улогу у обликовању догађаја:

И на многим другим местима конзервативне групе појачавају утицај - од оних који се противе блиским везама Грузије и ЕУ, до група у Уганди које се противе већој равноправности полова.

У Сједињеним Државама групе које се боре против абортуса и десничари попут Patriot Prayer - који су повезани који је повезан са алтернативном десницом, али тврдњом да је то кампања за слободу и јединство - организовали су бројне и обимне демонстрације од када је републикански председник Доналд Трумп преузео власт.

Француски покрет младих Génération Identitaire описан је као еквивалент америчким алтернативним десничарима, док је ПЕГИДА (Патриотски Европљани против исламизације Запада) алармирала немачку владу током свог раста.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ким Катагуири је изабран за члана конгреса

Разлике међу групама су значајне - демонстрирајући да не могу да буду третиране као једна.

Ни да се могу сматрати једноставним гласом старијих конзервативаца или оних који се осећају искључено из друштвених трендова.

Овакви покрети привлаче много млађих активиста у многим земљама.

Једна од група иза кампање Жаира Болсонара - покрет Слободни Бразил, има три милиона пратилаца на Фејсбуку и више од милион на Јутјубу.

Једна од њихвових најпознатијих личности 22-огодишњи Ким Катагири, недавно је постао најмлађи члан бразилског конгреса у историји.

Група студената позната као Сајбер скаути је на Тајладну оптужена је да прати коментаре других грађана на друштвеним мрежама, у улози подршке војном режиму и кампањи за традиционалне и ројалистичке вредности.

Сличне алијансе између младих људи активних на друштвеним мрежама и конзервативних група постоје и у Монаку и Тунису.

Овакав развој догађаја је показао да се десничарско цивилно друштво помера у простор којим су до недавно владали либерални и прогресивни утицаји.


О овом тексту

ББЦ је ову анализу наручио од стручњака који ради за организацију која није ни на који начин повезана са ББЦ-јем.

Анализа се заснива на Мобилизацији конзервативног цивилног друштваРичарда Јангса - стручњака на програму Демократија, конфликт и владавина на Карнеги Јуропу, који се бави спољном политиком ЕУ и питањима међународне демократије.


Уредио: Данкан Вокер

Више о овој причи