Кока-кола: Мистерија обрисане рекламе

  • Јелена Максимовић
  • ББЦ новинарка
Балон у облику деда мраза

Аутор фотографије, NurPhoto

Маркетиншки стручњаци тврде да је рекламна кампања успешна, ако се о њој прича.

Реклама која се појавила јуче на профилима компаније Кока-кола на друштвеним мрежама је, више него очигледно, разбуктала расправе.

У кратком видео клипу појављује се Деда Мраз који дрема у фотељи и нагло се прене из сна, јер се препадне да је већ негде закаснио.

Стиже му порука на мобилни телефон с фотографијом новогодишњих украса и натписом „Деда Мразе, Београд одавно окићен, а шта ти чекаш?".

Вилењаци су на одмору, Деда Мраз је потпуно неспреман за поделу поклона. Убрзо, схвата да има још времена до Нове године, јер ни „кампања Кока-коле још увек није почела".

У реклами нема ни чувене бочице, ни других ознака познате светске компаније. Сем помињања кампање и чињенице да се појавила на Твитер профилу компаније, многима ова реклама не делује као уобичајено оглашавање великог светског бренда.

Твитер профил на коме се реклама појавила није био активан готово две године.

На сајту Coca-cola.rs и даље стоји линк за рекламу под називом „Празници нам стижу?", али видео није доступан.

Аутор фотографије, Coca cola

Потпис испод фотографије,

Видео (први с лева) поставњен је на сајт Кока-коле

Аутор фотографије, Coca cola

Потпис испод фотографије,

Видео недоступан на сајту Кока-коле

Многи Твитераши су рекламу „прочитали" као шалу у вези са прерано постављеном новогодишњом расветом у Београду.

Ипак, након што је реклама нестала, појавили су се коментари да су разлози за уклањање политички.

На питања зашто је уклоњена реклама нико из компаније није одговорио преко Твитера:

Тизер који нестаје

У званичном саопштењу компаније Кока-кола у Србији стоји да је „кратки спот емитован као тизер на друштвеним мрежама део предновогодишње кампање", чији је циљ да заинтересује људе за велику кампању која ће кренути касније.

Представници ове компаније нису коментарисали зашто је тизер спот недоступан и да ли је његов циљ био да само покрене дискусију на друштвеним мрежама.

„Тизер треба да остане, а не да се уклони, јер тиме његова намена није испуњена", каже Јелена Овука, која ради као дигитал акаунт менаџерка у једној београдској агенцији.

Она подсећа да све што је на интернету објављено, без обзира да ли то ради појединац или компанија, на неки начин постаје јавно, јер је садржај могуће сачувати или поделити даље.

Кока-кола спада међу најпрепознатљивије брендове на свету, а њихове новогодишње кампање жељно очекују и потрошачи и маркетиншки стручњаци. Зато уклањање рекламе делује збуњујуће.

„Могуће да је ово иновативан приступ, који је карактеристичан за Кока-колу, али оваква компанија не треба да себи да дозволи потезе који нису стратешки оправдани," каже Овука.

Она додаје да на овај начин „ми сада судимо само на основу дела кампање и да ћемо ускоро сигурно видети ширу слику".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk