Дејвид Боуви пре 35 година: Интимни портрет музичке легенде

Дејвид по повратку у хотел након наступа у Њујорку

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Орегон је направио више од 10.000 Боувијевих слика

Presentational white space

Рок фотограф Денис Ореган је 1983. био на светској турнеји са Дејвидом Боувијем, фотографишући и на сцени и иза ње.

Хватајући тренутке пробе и опуштања, Ореганов рад пружа нови поглед на легендарног музичара и интиму живота на путу.

Фотограф овде дели лична сећања, бирајући фотографије из архиве са више од 10.000 слика, насталих током Боувијеве деветомесечне турнеје Serious Moonlight, на којој је одржао 99 концерата у више од 60 градова широм света.

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Током турнеје одржао је 99 концерата у више од 60 градова

„На стадиону у Едмонтону у Канади одржан је један од нaјвећих концерата. Дејвид је бирао фотографије на презентацији коју сам одржао у својој хотелској соби. Већ након прве недеље турнеје слике су морале да буду баш посебне да би заслужиле место у презентацији и Дејвидову пажњу. Ово је једна од тих слика, намерно сликана са публиком у позадини ван фокуса."

„По Сједињеним Државама и Европи летели смо приватним авионом, што је омогућило Дејвиду и његовом тиму - који је обухватао бенд, обезбеђење, гардеробу и фотографа - да спокојно путују неуобичајеним рутама и у необично време. Без тог авиона распоред турнеје би био врло тежак. Међутим, у Аустралији смо користили комерцијалне летове, па је ова Дејвидова фотографија у економској класи са авионским оброком врло необична. На овој турнеји Дејвид је био веома срећан и то се примећује. "

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Током турнеје су користили приватни авион, али и комерцијалне летове

„Уживање у луксузном бекстејџу! Разваљени кауч, пар саксија са цвећем и нека храна и пиће - то је све што су гости са специјалним пропусницима могли да очекују. На овој слици Дејвид уочи наступа разговара са дугогодишњим сарадницима Карлосом Аломаром, са којим су Боуви и Џон Ленон написали Fame, и гитаристом Ерлом Сликом."

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Боувијеви наступи окупљали су славне светске звезде

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Журка у бекстејџу

„На овој фотографији су Тина Тарнер, Рони Вуд из Ролинг Стонса и његова супруга Џо, у бекстејџу Медисон сквер гардена у Њујорку. Са овог наступа потиче и једна много слатка фотографија Мика Џегера и Дејвида, који су, наравно, били стари пријатељи."

„Годину дана раније био сам са Стонсима на европској турнеји. Али после те фотографије са Дејвидом, Мик је постао врло уздржан када сам хтео још да га сликам, дан уочи његовог 40. рођендана. У бекстејџу су били и Мајкл Џексон, Шер, Принс и Енди Ворхол."

„На овој фотографији из бекстејџа у Јапану, Боуви иде ка бини. Дејвида нисте могли често да видите у комплетном оделу, пошто је на бини због врућине скидао јакну. На већини мојих фотографија је зато у плавој кошуљи са огрлицом око врата, које је носио испод јакне. Ово је моје омиљено одело са турнеје, поред оног наранџастог које је носио у Милтон Кинсу, на једној од мојих најпознатијих и најпрепознативљијих фотографија."

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Био је велики шоумен и музичар

„Ово је Дејвид каквог пре 1983. године нисмо могли да видимо - као шаљивџија, у свом природном издању."

„Ћерка његове шминкерке је славила рођендан, па је Дејвид, док се спремао за наступ, покупио балоне да испозира за фотографију. Слика показује колико је био опуштен пред мојом камером и колико је волео да се смеје, а нарочито сам себи. Када сам га упознао изненадио сам се колико заправо уопште није личио на ону ледену улогу коју је играо на својој претходној турнеји 1978. године, као Thin White Duke."

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Волео је да се смеје и забавља

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Шоумен и ван сцене

„Овај снимак је настао испред куће Ерла Слика у Лос Анђелесу. Слик је позвао Дејвида да упозна његову породицу. Док смо шетали, Дејвид је - онако како је то само он умео - стао иза аутомобила и заузео позу као да управља невидљивим аутом. Ту потпуно личи на пантомимичара које ми је потпуно преплавио чула када се 1973. године појавио у Хамерсмит Одеону као Зиги Стардаст.

„Боуви се опушта на реци у Бангкоку на крају турнеје. Устали смо у три ујутро како би филмска екипа могла да прати Дејвида цео дан, откривајући старе делове града, у склопу снимања документарца Ricochet. После свих наступа, хотела и авиона, добио сам прилику да дуже време проведем са Дејвидом на дневном светлу и сликам како са одмара, посећује храмове и породичне куће дуж реке. Био је то опуштен и забаван крај једне невероватне године."

Аутор фотографије, Denis O'Regan

Потпис испод фотографије,

Дејвид Боуви је преминуо 2016. у 70. години

Рикошет: Дејвид Боуви 1983. из објектива Дениса Орегана, који је објавио Particular Books.