Стен Ли: Геније који нам је открио свет суперхероја

Stan Lee Image copyright PA
Натпис на слици Спејдермен је један од Стенових хероја са којим се читаоци највише идентификују

Амерички писац стрипова Стен Ли је био човек који је створио суперхероје.

Многи се диве човеку који је својим ликовима дао изузетне моћи и свакодневне главобоље - и тако створио формулу која је донела револуцију у свет стрипова.

Хулк, Ајрон Мен, Дердевил и Фантастична четворка - сви су они настали из његове велелепне маштовитости и створили јединствени нови свет.

Иако је каријеру започео пером и мастилом, достигао је много више.

Од дигиталних графичких новела до холивудских блокбастера, развио је Марвел Комикс од малог одељења у издавачкој кући у огромну мултимедијалну корпорацију: Стен Ли је био свестран.

Рођен 1922. године у сиромашној радничкој породици јеврејских емиграната пореклом из Румуније, Стен Либерман је добио посао у Тајмли пабликејшнс - кући која ће касније постати Марвел Комикс - издавачком предузећу чији је власник био његов рођак.

Почео је да ради у одељењу за стрипове и, захваљујући разиграној машти, постао уредник у осамнаестој години.

Више од 20 година је био врхунски „момак за све" - писао је крими приче, хороре, вестерне - све што је могло да задовољи апетите његових младих читалаца.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Стен Ли са Вулверином, Хулком и Спајдерменом

Речи са више од два слога нису биле добродошле. Ликови су били или праве добрице или грозне злице: црно-бели свет без сивих нијанси.

Либермана је било толико срамота свега што је писао да је одбио да се потписује правим именом. Изабрао је псеудоним Стен Ли, али је касније и званично променио име.

Када је закорачио у четрдесете, закључио је да је престар за стриповске играрије. Његова супруга Џоан, Енглескиња пореклом, наговорила га је да се опроба у, како је рекла, „лабудовој песми" - да напише причу са ликовима какве је желео. Јер, нема шта да изгуби, говорила му је.

Када је конкурентска издавачка кућа објавила стрип о супертиму који су чинили Бетмен, Супермен и Вондер Вумен, Лијева издавачка кућа је морала да реагује.

Лијев одговор је стигао 1961. године - Фантастична четворка, тим астронаута са супермоћима које су стекли пошто су преживели бомбардовање космичким зрацима.

Четворка ће променити не само Лијев живот, већ и стрип индустрију, заувек.

Ли је сваком лику дао својеврсне, свакодневне тинејџерске проблеме, попут перути, заноктица и акни. Често су се свађали са родитељима, али и једни са другима.

Почела су да стижу писма обожавалаца, све више и више. Стен Ли је, а да није ни био свестан, отворио врата златном добу стрипа, а његова машта је постала закон. Марвел универзум који је створио отелотворио се у издавачку кућу Марвел комикс.

Убрзо је и препаметни шмокљан Питер Паркер доживео трансформацију - после уједа озраченог паука - у тинејџера који је могао да се вере уз зидине њујоршких солитера. Рођен је Спајдермен.

Image copyright PA
Натпис на слици Спејдермен је један од Стенових хероја са којим се читаоци највише идентификују

И постаће икона модерне популарне културе. Спајди, како га сви зову од милоште, поседује збиља изузетне супермоћи - али га ипак муче проблеми на послу, код куће и са девојком.

Најзад тинејџер више није био само помоћник у споредној улози - већ главни херој. А херој више није користио само песнице и снагу, већ и мозак.

„Само зато што је херој и поседује супермоћи, не значи да га не муче проблеми", изјавио је Стен Ли за ББЦ.

Хулк, Моћни Тор, Ајрон Мен - сви су се хрвали са проблемима попут дроге, предрасуда, расизма и друштвене неједнакости.

Ли је потегао још један радикалан потез - уметницима који су стварали стрипове је открио лице и име - Џек Кирби, Френк Милер, Џон Ромита и остали су достигли култни статус својим делима.

Нови суперхероји су пробили нове границе сопственим причама и делима. Дердевил је био слеп. Црни Пантер црне боје коже, а Сребрни летач преиспитивао стање човечанства.

Лијев утицај је присутан и данас. Пре неколико година, Марвелов херој, Нортстар, открио је да је геј.

На врхунцу, Марвел је продавао 50 милона стрип свезака годишње. Док се није повукао у пензију 1971. године, Стен Ли је писао уводну реч за свако Марвел издање.

Међутим, 1999, његово медијско царство, Стен Ли Медији, чији је циљ био моћни брак између стрипова и интернета, почело је да пропада. Ли је банкротирао, а његов пословни партнер је завршио у затвору због преваре.

Ипак, 2001, покренуо је нову компанију POW! Ентертејнмент, са идејом да развија филмске сценарије и телевизијске програме.

Његови јунаци, сада већ стари пола века, превазилазе све препреке и побеђују све изазове - Икс-Мен, Фантастична четворка, Хулк, Дердевил, Ајрон Мен и Осветници - сви су заживели и у Холивуду.

Спајдермен је донео силу новца на биоскопским благајнама - први филм 2002. и наставак 2004. године зарадили су скоро 1.6 милијарди долара широм света - и то без зараде од ДВД-ја и пратећих производа.

Последњих година, три филма из серијала о Капетану Америци, кога маестрално глуми Крис Еванс, зарадила су 2.24 милијарде долара широм света. Ајрон Мен Роберта Даунија Џуниора донео је 2.4 милијарде долара.

Привлачност Марвеловог света била је непојмљива.

А обожаваоци су уживали у сваком камео појављивању Стена Лија, у скоро сваком филму.

Ли је поново успео и у свету стрипа. Током 2012. године, био је један од аутора „Ромео и Јулија: Рат", стрипа који је стигао на бестселер листу Њујорк Тајмса, а покренуо је и Јутјуб канал, Свет хероја Стена Лија.

На Комик-кону 2016. године, представио је дигиталну графичку новелу Буђење бога. Штампано издање је добило награду Независних издавача 2017. године.

Последњих година се жалио на све лошији вид, јер зато више није могао да чита стрипове који су му донели славу.

У интервјуу за tРадио Тајмс 2016, рекао је да му „читање највише недостаје."

Говорио је и о ономе што је сматрао највећом супермоћи - срећи.

„Сваки пут кад одем на Сајам стрипа, бар један фан ме пита која је највећа супермоћ. Увек одговорим да је срећа највећа супермоћ, јер ако човек има среће, све ће му ићи од руке."

Више о овој причи